En Xavi Puig és ambientòleg i un savi amb qui l'Estela passa hores resolent enigmes de la natura. Avui, però, està ensopit.
Al Museu de Ciències Naturals de Granollers sempre hi passen coses, i en aquell mateix moment el doctor Carles Flaquer ha vingut a parlar amb en Xavi. Són vells amics i porten anys estudiant junts els ratpenats.
L'Estela, que escolta atentament la conversa dels dos investigadors, pregunta:
En Xavi ja trasteja amb l'ordinador: ha començat a planificar. Amb en Carles han decidit que, com que s'han de pagar les despeses, l'expedició només es podrà allargar tres nits.
El cotxe 4x4 va ple. En Xavi i en Carles han demanat a l'Adrià López i a la Lídia Freixas, dos estudiants, si volen acompanyar-los a l'expedició. L'Estela no ho veu clar, però la passió s'encomana i comença a creure que van a fer alguna cosa important.
L'Estela queda bocabadada. La muntanya del Pedraforca els rep majestuosa. Han arribat a Gósol, poble on va estar-se el gran pintor Picasso durant tres mesos. Allà dinen alguna cosa i compren beguda i queviures per passar la nit a la muntanya. Els tres indrets on intentaran fer la captura de la nova espècie de ratpenat ja estan marcats al mapa.
L'Estela no ha anat mai a buscar ratpenats i no pot deixar de preguntar:
En Carles somriu i diu:
A la tarda ja han arribat a lloc, una bassa en un prat alpí. Tots quatre investigadors hi baixen ràpid, es posen els frontals i comencen a treballar abans no es faci de nit.
Cau la nit i tothom està preparat.
Tota la nit en vetlla i no han capturat cap ratpenat. Els nostres investigadors estan molt cansats. Potser és una bogeria buscar un ratpenat que mai s'ha pogut trobar a Catalunya i que viu tan lluny.
Però els investigadors són molt persistents i l'esperança de trobar el ratpenat argentat no ha minvat gens ni mica. A l'Estela se li encomana l'esperit de l'expedició.
Han travessat el coll de la Guàrdia i el grup es dirigeix a la segona bassa marcada al mapa. Ho tenen tot a punt i els espera una altra llarga nit. El cansament s'acumula, però estan acostumats a les campanyes feixugues.
La nit és estrellada, la temperatura és de 12 °C i no fa vent. Malgrat que són al Pirineu, sembla que la nit serà serena, perfecta per capturar ratpenats. A la posta, ja està tot preparat a l'entorn de la bassa.
L'equip s'ha organitzat: dos miren el sexe i prenen mides dels animals capturats, i els altres dos els desfan de la xarxa. Quan els animals han estat alliberats, tots quatre vigilen les xarxes. Cap a les deu de la nit ja han caigut 15 ratpenats de tres espècies diferents: 3 pipistrelles comunes, 2 pipistrelles de vores clares i 10 ratpenats muntanyencs.
Hi ha moltes coses dels ratpenats que et sorprendran, Estela!
De sobte, vora les onze de la nit, senten un crit esfereïdor al bellmig de la foscor...
A les 23:05 hores, en Carles ha vist un ratpenat amb una esquena estranyament platejada. Ràpidament ha entès que era l'animal que buscaven. El crit ha estat de joia, de passió, de bogeria, i els seus companys han reaccionat ràpid traient l'animal del parany.
Durant la nit han acabat caient fins a 13 individus més de ratpenat argentat, tots mascles. Tot i treballar fins a la matinada, els nostres investigadors estan eufòrics.
Abans de tornar a casa, fent un cafè en un bar preparen una nota de premsa que titulen "Investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers troben l'espècie de ratpenat número 30 a Catalunya".
Coneixeu com és un ratpenat? en aquest descarregable us proposem reconeixe'l bé i identificar-ne les parts.
Teniu ganes de fer un ratpenat de paper? aquí us deixem les instruccions per fer-ne 1, 2 o els que vulgueu!
Pablo Picasso és un famós pintor que va viure del 1881 fins el 1973. Amb aquesta fitxa us animem a conèixe'l una mica més i esbrinar quin objecte va pintar al cap d'aquesta dona.
Coneixeu l'estil Picasso? Sabríeu reconèixe'l? En aquesta activitat podeu pintar el vostre picasso i personalitzant-lo al vostre gust.
En aquesta última activitat us volem animar a conèixer millor la feina de l'equip de Quiròpters (ratpenats) del Museu de Ciències Naturals de Granollers.
Un dels recents projectes és la plataforma online del Programa de Seguiment de Ratpenats. Hi trobaràs fitxes amb les característiques de les espècies, dades de distribució de les diferents espècies i molt més per descobrir aquest mamífer tant peculiar i la seva importància en el nostre ecosistema.
PUBLIACIONS DE L'ÀREA DE RECERCA EN QUIRÒPTERS (RATPENATS)