Joan Maria Viader i Garí-Montllor (Barcelona, 1915 – Vic, 2001)
L’Aula de Paleontologia Joan Maria Viader conté la col·lecció de fòssils del odontòleg de professió, i paleontòleg aficionat Joan Maria Viader i Garí-Montllor. Viader va dedicar bona part de la seva vida a la recol·lecció i classificació de fòssils, sobretot de Catalunya i Aragó, però també d’altres indrets del món com Veneçuela. De ben jove va ser alumne del reconegut geòleg Noel Llopis Lladó, especialista en tectònica, estratigrafia, espeleologia i hidrogeologia.
Amb només 18 anys, l’any 1934 Viader va començar la seva col·lecció fins a reunir més de 5.500 peces de fòssils en la seva gran majoria d’invertebrats i plantes, i la majoria del paleogen, neogen i cretaci. Durant la seva carrera va col·laborar amb el Museu Geològic i Paleontològic del Seminari Conciliar de Barcelona i amb el Museu d’Alcover, on va recollir una gran quantitat de fòssils del Triàsic de més de 200 milions d’anys d’antiguitat. Després d’acumular a la seva casa d’Aiguafreda una de les col·leccions paleontològiques privades més importants de Catalunya, quan va morir l’any 2011, la seva filla Olga Viader la va donar al Museu de Ciències Naturals de Granollers.
Avui podem veure els fòssils tal i com estaven repartits en dues habitacions a la casa de Viader d’Aiguafreda. La seva col·lecció va arribar perfectament inventariada i catalogada amb un llibre de registre que es va digitalitzar, així com es va fer una fotografia de cadascun dels exemplars de la col·lecció. Cada mostra disposa d’una etiqueta on diu l’espècie amb el nom científic, la localitat o jaciment on va ser trobada, així com la seva edat geològica. Algunes caixetes que contenen exemplars tenen un color que representa la seva edat, ja sigui Paleozoic, Mesozoic o Cenozoic, també anomenat Terciari. La importància de la col·lecció recau també en el fet de que molts dels jaciments on Viader va recollir els seus exemplars ja no existeixen, ja sigui pel desenvolupament urbanístic, per la seva extinció o per què ja no es poden tornar a localitzar exactament.
La col·lecció consta de 13 grans vitrines i tres armaris amb calaixos que s’obren per mostrar més exemplars. Hi podem trobar una vitrina dedicada a les roques volcàniques i una a la malacologia actual, però tota la resta està dedicada a la paleontologia, als fòssils. Des d’exemplars de peixos o mol·luscs del Triàsic d’Alcover, fins a dents de rinoceronts, cavalls, cérvols, ossos prehistòrics, passant per crancs i equinoderms fòssils o una espectacular mà d’un dinosaure marí, també del Triàsic d’Alcover; des de fòssils de Veneçuela fins a exemplars trobats a la mateixa Aiguafreda, passant per Alcover, Bellver de Cerdanya o Ogassa, la col·lecció paleontològica Viader ens porta a un espectacular i ric viatge per la paleontologia de les diferents èpoques i grups animals.