Projecte Liró


© Ignasi Torre

És una iniciativa que gira al voltant del seguiment poblacional i l'estudi del liró gris (Glis glis) mitjançant estacions de caixes niu. Aquest programa de seguiment coordinat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers compta amb un conjunt de col·laboradors professionals i voluntaris que fan possible la recollida de dades d'aquesta espècie d'una manera estandarditzada al llarg del temps.

L’objectiu principal del projecte és aprofundir en l’estudi i la conservació del liró gris a casa nostra i mitjançant una metodologia senzilla, estàndard i eficient conèixer les variacions poblacions de l’espècie com a resposta a canvis en el clima i el paisatge. El seguiment també pretén aportar informació per a una gestió dels boscos més compatible amb la seva biodiversitat i conservació de boscos madurs i apropar la natura a la ciutadania mitjançant activitats obertes al públic familiar i naturalista lligades a les estacions de mostreig.

El Projecte Liró va néixer el 2004 amb 7 estacions dins el Parc del Montnegre i el Corredor. Els bons resultats obtinguts van fomentar, a partir del 2007, l’expansió del seguiment a altres zones del territori català, però també al llarg de la Península Ibèrica on actualment compta amb un històric de 716 caixes niu repartides en 101 estacions diferents. A Catalunya, després de més de 15 anys de treballs entorn aquesta espècie i amb una trentena d’estacions actives es pot considerar un projecte consolidat.

Vols col·laborar?

La plataforma www.lirons.org facilita la participació ciutadana amb l’objectiu de crear una xarxa prou àmplia de col·laboradors que ajudi a recollir dades en diferents punts del territori. La participació està oberta a qualsevol persona o col·lectiu, amb o sense experiència prèvia que estigui interessada en formar part d'un projecte de seguiment a llarg termini.

Per saber-ne més...

  • Pàgina web del Projecte Liró
  • Camprodon, J., Torre, I., Salvanyà, J., Flaquer, C., Ribas, A. y Arrizabalaga, A. (2007). Ocupación y reproducción del lirón gris (Glis glis, Linnaeus 1766) en nidales artificiales en bosques caducifolios catalanes. Galemys 18 (NE): 129-138.
  • Ribas, A., A. Arrizabalaga, I. Torre, i C. Flaquer (2007). Dades sobre el seguiment del liró gris (Glis glis) al Montnegre. I Trobada d’Estudiosos dels Parcs de la Serralada Litoral Central, V Trobada d’Estudiosos del Montnegre i el Corredor. Diputació de Barcelona.
  • A. Arrizabalaga, A. Ribas, I. Torre (2008, inèdit). Seguiment de les poblacions de Liró Gris (Glis glis)a les caixes niu del Parc Natural del Montseny (2007). Diputació de Barcelona, 14 pàgs.
  • A. Arrizabalaga, A. Ribas, I. Torre (2008, inèdit). Seguiment de les poblacions de Liró Gris (Glis glis)a les caixes niu del Parc Natural del Montnegre i el Corredor (2007). Diputació de Barcelona, 14 pàgs.

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!