31.12.2020

Una serp del blat de moro a la Riera Carbonell

Herpetologia

Durant els treballs que s’estan realitzant a la llera de la riera de Carbonell en el límit municipal entre les Franqueses del Vallès i Granollers, treballs de restauració paisatgística del projecte Life Alnus, aquest dimecres 30 de desembre s’ha retirat una serp del blat de moro originària d'Amèrica del Nord.

La serp del blat de moro (Pantherophis guttatus) és una colobra de mida mitjana, introduïda a Europa com a mascota ja que és poc agressiva i no verinosa, i durant els darrers anys s’ha pogut adquirir en les botigues d’animals de companyia, activitat que malauradament encara no s’ha prohibit.

Aquesta serp té un potencial invasor molt gran, com moltes altres serps exòtiques, i en aquest moment ja es destinen milers d’euros per retirar-la d’algunes de les illes Balears on causa estralls sobre la seva fauna endèmica de rèptils i amfibis.

Les serps exòtiques son especialment nocives pel seu comportament discret que les fa passar inadvertides en el medi durant molt de temps fins que els nivells de població son ja massa elevats per a actuar-hi amb eficàcia. Com a depredadors moltes vegades generalistes tenen uns efectes sobre les poblacions autòctones d’altres animals molt nocius.

Aquest individu ja adult ha estat localitzat pels treballadors d’Apren Ambientals mentre es duien a terme tasques de retirada de brossa, plantes introduïdes i restauració amb arbres de ribera autòctons a la riera Carbonell, feines per la millora ambiental del projecte Life Alnus. El personal del Museu de Ciències Naturals de Granollers s’ha encarregat de la captura de l’animal que serà lliurat al cos d’Agents Rurals de la Generalitat.

Aprofitem per fer una crida a la ciutadania a no adquirir animals exòtics i sobretot a no alliberar-los un cop ens fan nosa a casa.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!