13.12.2020 Notícies del Museu

Una caixa de vi que es transforma en refugi per a ratpenats

Quiròpters

El Museu de Ciències Naturals de Granollers, el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Celler Credo dissenyen una casa-refugi per a ratpenats a partir d’una caixa de fusta de tres ampolles de vi. Per primer cop, s’ha trobat una fórmula que permet reutilitzar l’embalatge del vi i transformar-lo en un refugi per a ratpenats del qual es pot fer un seguiment online gràcies al portal www.ratpenats.org

Aquesta iniciativa dóna un pas més enllà en l’aliança entre institucions i empreses per divulgar la importància de preservar els ratpenats a l’ecosistema com a insectívors naturals. 

Després que el 2013 el Celler Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers creessin el vi Ratpenat per ajudar a la sensibilització i conservació d’aquests animals, el projecte evoluciona amb la creació embalatges que tenen una doble funció: primer, com a estoig contenidor de vins i, després, com a refugi per a ratpenats. Aquest innovador projecte compta amb el suport del Parc Natural del Delta de l’Ebre, pioner a Europa en estudis de control de plagues gràcies a la conservació dels ratpenats en arrossars. 

Estudis recents duts a terme a Xile han demostrat que la presència de ratpenats a la vinya redueix un 30% l’afectació per plagues produïdes per insectes. Els ratpenats depreden tones d’insectes de tot tipus cada nit al nostre país. Plagues com la processionària, el barrinador de l’arròs, els mosquits o la papallona del boix, entre d’altres, troben en els ratpenats un depredador capaç de reduir la seva presència. 

Des del Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Museu de Ciències Naturals de Granollers han treballat durant els últims mesos en un projecte de recerca i desenvolupament (R+D) que fes compatible les característiques de l’estoig de vi amb les especificacions tècniques  per al refugi dels ratpenats. 

A partir del març del 2021, un cop testejat l’embalatge-caseta per als ratpenats, es posarà a la venda l’estoig amb tres ampolles del vi blanc ecològic Ratpenat 2018. 

Durant el 2020 només hi haurà 15 lots a la venda i les comandes es podran realitzar a través de les següents pàgines web i del telèfon d’atenció al client del Celler Credo – Recaredo:

• Celler Credo & Recaredo: https://shop.recaredo.com / 93 891 02 14

• Museu de Ciències Naturals de Granollers www.ratpenats.org

 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!