21.02.2025

Un pas més en l’estudi del liró gris al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Petits mamífers

El seguiment del liró gris (Glis glis) a la Garrotxa es consolida i comença a oferir dades interessants gràcies a la col·laboració entre el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (PNZVG), el Projecte Liró del Grup de recerca BiBio (Biodiversitat i Bioindicadors) del Museu de Ciències Naturals de Granollers i un grup entusiasta de voluntaris i voluntàries. Aquest esforç conjunt ha permès posar en marxa un estudi a llarg termini que està aportant informació d’aquest petit rosegador a la Garrotxa. 

El projecte va arrencar a la Garrotxa l’abril de 2022, amb la instal·lació de 24 caixes niu repartides en quatre estacions bàsiques, cadascuna formada per 6 caixes niu sense manipulació dels individus. L’abril del 2024, es va donar un pas endavant amb dues accions clau: la transformació d’una de les estacions bàsiques en avançada (amb 20 caixes niu i manipulació regular) i la creació d’una nova estació bàsica amb 6 caixes niu més. Amb tot això, el seguiment del 2024 ha inclòs 44 caixes niu distribuïdes en cinc estacions al territori de la Garrotxa, incloent diferents hàbitats com fagedes monoespecífiques i rouredes.

       

Aquest tercer any de mostreig ha estat especialment fructífer. En dues de les estacions de seguiment s’ha observar individus de liró gris, i en una d’elles s’ha pogut detectar la presència d’una femella amb cries. A més, la nova estació bàsica creada aquest any ha proporcionat dades molt interessants, amb la detecció d’excrements i un inici de niu en una de les caixes, tot un èxit per ser el primer any de mostreig. Per altra banda, la nova estació avançada ha permès identificar més de 10 individus adults diferents. Aquest augment en l’esforç de seguiment ofereix dades valuoses que ajudaran a comprendre millor les dinàmiques poblacionals del liró gris.

En resum, 3 de les 5 estacions de seguiment han registrat activitat del liró gris. Amb aquests resultats tan engrescadors, l’equip del projecte a la Garrotxa afronta amb entusiasme la següent campanya que començarà el juny del 2025.

Volem agrair especialment a totes les persones que han contribuït al projecte aquests anys, ja sigui participant al camp voluntàriament o oferint suport d’altres maneres. Si voleu conèixer més sobre el Projecte Liró o involucrar-vos-hi activament a la Garrotxa, no dubteu a posar-vos en contacte a través del PNZVG o de la plataforma lirons.org.

       

El Projecte Liró es coordina des del grup de recerca BiBio (Biodiversitat i Bioindicadors) del Museu de Ciències Naturals de Granollers amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!