29.09.2020 Notícies BiBIO - Ratpenats

Un nou mètode permet fer seguiment remot dels ratpenats cavernícoles sense causar-los molèsties

Quiròpters

El Museu de Ciències Naturals de Granollers ha publicat a la revista Bioacoustics un nou mètode de seguiment de ratpenats cavernícoles que hauria de facilitar les tasques d’investigadors i gestors per conservar aquestes espècies catalogades d’amenaçades a Europa. La realització del treball ha rebut el suport del Parc Natural de la Serra de Collserola, el Parc del Montnegre i el Corredor i l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, la Diputació de Barcelona, el Consorci de les Gavarres i la Generalitat de Catalunya i s’emmarca en la xarxa de seguiment de la plataforma www.ratpenats.org.

Els ratpenats cavernícoles, aquells que viuen en cavitats, representen un dels grups de mamífers més amenaçats d’Europa i la directiva Europea Hàbitats en marca la necessitat de protegir-los. Tradicionalment, els estudis per monitoritzar les poblacions de ratpenats han estat i són força invasius i impliquen la captura d’animals i/o l’entrada al refugi, pràctiques que causen molèsties a les colònies de ratpenats.

La nova metodologia es basa en la col·locació de detectors d’ultrasons programats perquè funcionin remotament enregistrant els sons de ratpenats durant diferents nits. Durant l’assaig, s’han testat diferents localitzacions dels aparells i s’ha comprovat si els resultats obtinguts eren comparables amb els obtinguts amb altres tècniques tradicionals.

El resultat d’aquest assaig, dut a terme els anys 2018 i 2019 a diversos parcs i espais naturals protegits de la Xarxa de Parcs Naturals, mostra que un detector d’ultrasons programat per enregistrar durant la nit i col·locat a l’entrada de la cavitat permet estudiar la dinàmica de les poblacions de ratpenats de la cavitat al llarg del temps sense interferir-hi.

L’assaig s’ha pogut dur a terme gràcies al suport del Parc Natural de la Serra de Collserola, Parc del Montnegre i Corredor i Espai Natural de les Guilleries-Savassona i es troba emmarcat en la xarxa de seguiment de la plataforma www.ratpenats.org liderada pel Museu de Ciències Naturals de Granollers en conveni amb  la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Al capdavant de l’article "Monitoring cave-dwelling bats using remote passive acoustic detectors: a new approach for cave monitoring" hi ha Natalia Revilla, estudiant de màster de Castella i Lleó, i també hi participa la investigadora Ivana Budinski, que des de Sèrbia ha vingut al Museu de Ciències Naturals de Granollers per realitzar un intercanvi de formació professional amb el Museu. Aquest estudi mostra la tasca d’escola de retenció de talent en xarxa que està fent l’equip format per Adrià López-Baucells, Xavier Puig-Montserrat, Maria Mas i Carles Flaquer des de Granollers.

Aquest treball forma part dels seguiments del conveni de col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers per a l'execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

 

Gruta de Moura, Portugal

 

Fotografies per Adrià López-Baucells

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!