23.05.2021

Un estudi dut a terme a 334 vinyes de França, Italià i Catalunya demostra que l’agricultura ecològica i la conservació del paisatge són claus per afavorir l’avifauna a les vinyes.

Grup de recerca

El Museu de Ciències Naturals de Granollers, a través del seu grup de recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBIO) ha participat en un estudi centrat en comparar les comunitats d’ocells de vinyes convencionals i ecològiques. L’estudi, publicat a la revista científica Journal of Applied Ecology és una col·laboració d’investigadors de França, Itàlia i Catalunya, coordinats per l’INRAE francès (Institut Nacional de la Recerca per l’Agricultura, l’Alimentació i el Medi Ambient).

 

El declivi de les aus en els ambients agroramaders europeus

Qualsevol tipus de cultiu està influenciat per l’activitat que desenvolupa en el medi la biodiversitat present. Les aus son una part estratègica dels ecosistemes agraris, atès que contribueixen a la regulació dels insectes plaga i les llavors de les denominades males herbes. Altrament, des d’un vessant humanista, aporten riquesa cultural i patrimonial, degut, entre d’altres, a la seva contribució al paisatge sonor de les vinyes a través dels seus cants.

El gran declivi sofert per les aus associades als ambients agroramaders a Europa ha provocat que la seva conservació esdevingui un repte important en el que la transició a una agricultura sostenible és essencial. Darrerament, s’ha incrementat el nombre de viticultors que adopten pràctiques ambientals que afavoreixen la biodiversitat, com ara les de l’agricultura ecològica (p. ex. l’exclusió de l’ús de fertilitzants o de plaguicides sintètics), el manteniment de la complexitat del paisatge (els marges arbustius, els marges arbrats, etc.) i la no intervenció en aquests hàbitats durant la nidificació (no segar, no podar, no tallar o cremar arbres o arbustos, etc.).

Més de tres-centes vinyes mostrejades a Catalunya, França i Itàlia

En aquest treball s’estudia per primer cop l’efecte de la combinació d’aquestes pràctiques ambientals sobre les comunitats d’ocells dels paisatges vitícoles en una àmplia escala geogràfica. Les 334 vinyes mostrejades es localitzen en paisatges i climes diferents, degut al seu distanciament geogràfic (nord, oest i sud de França, nord d’Itàlia i Catalunya) i el 30% son gestionades amb pràctiques ecològiques.

Durant l’estudi es varen censar les aus en cadascuna de les vinyes per analitzar la diversitat de cada comunitat d’una banda, i de l’altra per estimar les funcions i els serveis que podrien desenvolupar com a fauna auxiliar. Durant el treball es varen obtenir 11.500 contactes d’ocells, corresponents a 131 espècies, incloses espècies tant amenaçades com el sisó o la tórtora.

L’estudi posa de relleu que l’agricultura ecològica promou la diversitat d’espècies insectívores i de la comunitat d’aus en general, però aquest efecte es veu reforçat per la cobertura herbàcia dins de les vinyes i per la diversitat del medi natural que les envolta. A més, a més, una elevada proporció de hàbitat orestal afavoreix l’abundància d’insectívors i la d’aquelles espècies que tenen un cant atractiu per a les persones.

Els resultats del treball proporcionen una base científica de cara a recolzar una gestió ambientalment més sostenible de les àrees vitícoles, considerant diferents línies de gestió a tenir en compte alhora: promoure la viticultura ecològica, la preservació dels elements naturals que constitueixen la riquesa paisatgística (boscos amb un bon estrat arbustiu, zones arbustives, marges arbrats) i la diversitat dels cultius.

 

Organic management and landscape heterogeneity combine to sustain multifunctional bird communities in European vineyards. J Appl Ecol. 2021; 00:1–11. - BritishEcological Society

Barbaro L, Assandri G, Brambilla M, Castagneirol B, Froidevaux J, Giffard B, Pithon J, Puig-Montserrat X, Torre I, Calatayud F, Gaüzere P, Guenser J, Macià-Valverde F. X., Mary S, Raison L, Sirami C, Rusch A.

 

Imatge portada: Sergi Canet @sergi.caneti

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!