16.09.2014 Notícies BiBIO - Papallones

Temperatura i paisatge influeixen en el risc d'extinció de les papallones

Lepidòpters

Investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers, del NERC Centre for Ecology & Hydrology i del Butterfly Conservation han col·laborat en un nou treball publicat recentment a la revista Ecography. El treball es basa en l’exploració i anàlisi de les dades recollides durant 20 anys en el marc dels projectes de seguiment de papallones britànic (ukBMS) i català (cBMS) sobre una trentena d’espècies de papallones presents tant a Catalunya com a les illes Britàniques.

Els resultats indiquen que la mida de les  poblacions de papallones fluctua de manera diferent en funció de la latitud en la que viuen. Així, en les latituds altes, com la de les illes Britàniques, les poblacions de papallones pateixen alts i baixos més dràstics que en les latituds més baixes, com les de Catalunya. Les fluctuacions intenses es relacionen amb el clima de les latituds altes, molt fred i poc favorable per aquests insectes que necessiten el sol per termoregular-se.

L’estudi demostra que l’estructura del paisatge també ajuda a explicar aquestes fluctuacions. S’ha observat que quan és molt divers, tant pel que fa al tipus d’ambients com a la complexitat del terreny, les poblacions fluctuen menys. Aquest resultat té implicacions importants en la biologia de la conservació, ja que indica la necessitat de protegir els paisatges en mosaic i evitar que s’uniformitzin (cosa que passa, per exemple, com a resultat de l’expansió de l’agricultura intensiva o de les masses forestals). Alhora, ens mostra la importància de conservar els paisatges complexos en àrees de muntanya on, gràcies a l’existència de microclimes variats, les papallones poden trobar diversos refugis quan les condicions climàtiques són extremes. Aquest fet és especialment important a l’àrea mediterrània, on les prediccions del canvi climàtic apunten a una incidència cada cop més gran de les sequeres, amb els conseqüents efectes molt negatius sobre les plantes i animals que hi viuen.

Diversos mitjans han fet ressò dels resultats d'aquest treball a partir d'una nota de premsa publicada pel CREAF el passat dia 2 de setembre:

Documents adjunts:

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!