02.04.2025

Resum de la temporada 2024 del projecte SEMICE

Petits mamífers

Des de l’inici del projecte l’any 2008, s’han creat un total de 187 estacions. D’aquestes, el 2024 se’n van mostrejar 115! Tres més que el 2023 i 87 d’elles a Catalunya. Aquest creixement progressiu del nombre de parcel·les és degut a la incorporació de nous col·laboradors i participants. L'any passat, 46 persones van responsabilitzar-se d'alguna estació! A més, es van estrenar nou estacions de seguiment noves: a Madrid, a Albacete, a Soria, a les Canàries, a Andalusia, a Navarra i tres a Catalunya.

 

En total, durant el 2024 es van obtenir 3.532 captures de petits mamífers, corresponents a 2.467 individus diferents (1.044 a la primavera i 1.423 a la tardor): gairebé 1.500 individus més que el 2023! Aquestes dades són una evidència clara de què les poblacions s’han recuperat en algunes zones, per exemple Madrid, Navarra o la Catalunya central, després dels dos pitjors anys a nivell d’abundància.

El 2024 van aparèixer un total de 19 espècies, una menys que el 2023. L’única espècie capturada a més de la meitat de les parcel·les va ser el ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus), mentre que 13 espècies només van sortir a menys del 10% de les estacions. Destaca l’increment en percentatge de presència del talpó de tartera (Chionomys nivalis), que ha passat d’una a sis estacions amb deteccions. Sorprenentment, es va capturar un talpó muntanyenc (Microtus lavernedii) al Berguedà, un talpó comú (Microtus duodecimcostatus) al Solsonès i una rata comuna (Rattus norvegicus) al Baix Penedès.

De mitjana, el 2024 es van capturar 11,2 individus per estació i campanya: més del doble que el 2023. Si ens fixem en les vuit espècies que habitualment se’n capturen més individus, s’observa que els ratolins són els que més van remuntar durant el 2024: el ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus), el ratolí lleonat (Apodemus flavicollis) i el ratolí de camp (Mus spretus). D’altra banda, es van capturar menys musaranyes cuaquadrades (Sorex araneus) i musaranyes menudes (Sorex minutus).

Les zones de Catalunya on més s’ha notat l’increment de les poblacions han estat estat les Guilleries i Sant Llorenç del Munt. Per contra, les estacions de la Serralada Litoral i de l’interior de Tarragona segueixen amb abundàncies baixes.

Malgrat la recuperació que es va observar en algunes espècies durant el 2024, les tendències calculades des de l’inici del projecte segueixen sent majoritàriament negatives. De les vuit espècies més capturades, quatre estan en clara regressió: el ratolí de camp (Mus spretus), el ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus), la musaranya comuna (Crocidura russula) i la musaranya cuaquadrada (Sorex araneus).

Per tal d’apropar els petits mamífers i la metodologia del projecte a la societat, es van organitzar 13 activitats: 9 Dies o Nits dels ratolins (jornades de revisió d’estacions SEMICE obertes al públic), dos cursos de formació (a Girona i al Refugi del Pla d’Erola), una revisió exclusiva per voluntaris en actiu a l’Estany d’Ivars i Vila-sana i un taller de preparació de pells de petits mamífers al Museu. Totes aquestes activitats van ser organitzades conjuntament amb entitats naturalistes i voluntaris del projecte, sumant un total de 150 assistents.

Durant el 2024 es van celebrar dues trobades de presentació d’estudis a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona: la primera del Parc del Castell de Montesquiu i Espai Natural de Guilleries-Savassona que es va celebrar el juny, i la cinquena als Parcs de la Serralada Litoral Central a finals de novembre. A la primera vam fer una xerrada juntament amb el projecte Liró i a la segona vam presentar dos treballs que s’han dut a terme a la zona: l'efecte de les llavors s'obre l'abundància de petits mamífers i la importància dels petits mamífers a la dieta de l'aligot.

Finalment, durant el 2024 es van publicar nou treballs a partir de dades recollides pel projecte SEMICE. Es poden consultar aquí.

Una vegada més, MOLTES GRÀCIES a tots i totes per fer-ho possible i molta sort per les campanyes d’aquest 2025!!!
 

Crèdits de les fotografies

Portada: talpó roig (Clethrionomys glareolus) - Lídia Freixas

Talpó dels prats (Microtus arvalis) - Elisa Martinez

Musaranya comuna (Crocidura russula) - Galdric Mossoll

Ratolí de camp (Mus spretus) - Alberto Alvarez

Rata negra (Rattus rattus) - Elsa García i Noé Cuesta

Jornades divulgatives - Fermí Sort i Jacint Ventura

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!