11.04.2019

Presentacions de Llibre (I): "Joan Cadevall. Professor, botànic i geògraf" d'Àngel Manuel Hernández Cardona.

Biblioteca

El passat dijous 4 d'abril, la Biblioteca del Museu de Ciències Naturals va acollir la presentació del llibre "Joan Cadevall. Professor, botànic i geògraf" a càrrec d'Àngel Manuel Hernández Cardona. En la presentació, Hernández Cardona va fer una repassada a la vida i obra de l'eminent botànic català Joan Cadevall: la seva infantesa a Castellgalí, els seus estudis a Manresa i Barcelona, la seva feina al Col·legi Terrassenc, la creació de l'Escola Municipal d'Arts i Oficis, també a Terrassa, i la seva obra com a botànic, geògraf i, fins i tot, paleontòleg.

A la vegada, Hernández Cardona també va repassar l'activitat de Cadevall a entitats i associacions com l'Ateneu Terrassenc, els Centres Excursionistes de Terrassa i Catalunya, la Institució Catalana d'Història Natural o la Reial Acadèmia de Ciències i Arts i Barcelona; i els seus contactes amb col·laboradors i corresponsals com Ramon Bolós, Joaquim Codina, Pius Font i Quer, Carles Pau, Frère Sennen o Estanislau Vayreda.

 

La portada del llibre d\'Àngel Marnuel Hernández Cardona editat per Àmfora. 

 

Joan Cadevall va publicar "Flora del Vallès", una de les primeres monografies botàniques del Vallès, va escriure el llibre "Botànica Popular", que va ser el primer manual de botànica en català i que es va convertir en un èxit entre els aficionats a la botànica. Una bona mostra d'aquest èxit és que la Biblioteca del Museu disposa a la seva col·lecció d'un exemplar de la "Botànica Popular" de Cadevall que formava part del fons donat pel primer director del Museu, Antoni Jonch. Cadevall va publicar també una "Geografia física, descriptiva e històrica del Vallès", que es tracta de la primera monografia de geografia d'una comarca de Catalunya, i que es va anticipar als estudis geogràfics de Pau Vila o Salvador Llobet.

Tal com vam veure en la xerrada de Laura Gavioli i Neus Ibáñez, l'herbari de Cadevall va acabar a l'Institut Botànic de Barcelona, on també hi ha la correspondència del botànic, i on forma part del fons d'herbaris històrics.

El llibre d'Hernández Cardona és doncs una detallada i recomendable biografia d'un botànic català de finals del segle XIX i principis del XX, amb estrets vincles al Vallès que ja podeu consultar a la Biblioteca del Museu de Ciències Naturals. 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!