03.12.2014

Presentació del llibre Els Ocells del Montseny

General

El proper dia 17 de desembre es presentarà,  a les 8 de la tarda, al Museu de Ciències Naturals de Granollers, el número 6 de la sèrie Treballs que recull l’exhaustiu treball de Josep Ribas sobre els ocells del Montseny. La presentació del llibre anirà a càrrec de Santi Mañosa president de l’Institut Català d’Ornitologia i del propi autor.
Aquest llibre és una monografia que tracta totes les espècies d’ocells que de manera natural s’observen a l’àmbit del Montseny. El treball es fonamenta en les prospeccions de camp de l’autor durant un període que abraça des del 1984 fins al 2010. L’àrea d’estudi abasta 625 km2 i inclou àrees veïnes al Parc Natural. El treball presenta dos capítols introductoris, un on es descriuen els aspectes geogràfics de l’àmbit d’estudi i un on s’exposen els aspectes metodològics del treball. El gros del llibre el constitueix el catàleg avifaunístic on es tracten 214 espècies, de les quals 122 són nidificants. Per als ocells comuns es descriuen els seus moviments poblacionals, els requeriments ecològics, la distribució geogràfica, la variació territorial de l’abundància, la tendència poblacional i els principals problemes de conservació. En la majoria d’aquestes espècies s’exposen mapes de distribució, i en bona part d’elles mapes d’abundància. En funció de l’espècie, s’exposen gràfiques de detecció al llarg de l’any i de tendència poblacional i taules de la variació de la seva abundància entre regions orogràfiques, biogeogràfiques i formacions forestals. Per a les espècies rares s’esmenten totes les referències documentals i les dades recollides durant l’estudi.
Josep Ribas Falomir, biòleg, nascut a Mollet del Vallès ha dedicat la seva vida a l’estudi dels ocells, és autor també del llibre Els ocells del Vallès Oriental, així com de nombrosos articles científics. La seva tasca minuciosa i diària el situa com el més gran coneixedor de la ornitologia de la nostra comarca.
En definitiva una obra indispensable pel bon coneixement de la Reserva de la Biosfera del Montseny i per a tots els estudiosos i afeccionats de la natura.
Aquesta edició s’inscriu dins del actes de commemoració de l’any Rafael Patxot i Jubert.

Els Ocells del Montseny
Autor:Josep Ribas Falomir
Edita: Museu de Ciències Naturals de Granollers. 2014
431 pàgines
ISBN: 987-84-87790-72-0

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!