12.07.2012 Biblioteca

Personatges del Museu (I): Frederic Travé Alfonso (Barcelona 1918 – Cubelles 1982)

Biblioteca

El 15 de maig de 1954 es va fundar la Sociedad Española de Ornitologia (SEO). Des del mateix dia en que es va posar en marxa, aquesta organització ja comptava amb una branca catalana, anomenada "sección regional", autònoma en la seva organització. Aquesta forta presència catalana va ser deguda sobretot a la figura de Frederic Travé i Alfonso. Advocat de formació, i executiu de la delegació catalana d'IBM de professió, Travé va ser un apassionat dels ocells.

Aquest enamorament havia començat només uns anys abans quan Travé havia conegut els cosins Joaquim i Salvador Maluquer al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, on tots anaven a conèixer les col·leccions d'aprop i a treballar com a voluntaris. L'any 1953, Travé, amb l'ajuda dels Maluquer, ja havia elaborat un esborrany prou avançat per establir una societat d'ornitologia a Catalunya. Abans però, va contactar amb un altre nucli d'ornitòlegs que estaven pensant formar una associació similar a nivell espanyol i van decidir unir esforços. Travé va ser clau per aquesta secció catalana de la SEO. Les primeres reunions, conferències i cursets es van organitzar al seu domicili particular, i va ser clar impulsor de les excursions de la branca.

Cap a finals dels anys seixanta, Travé va anar progressivament perdent l'interés en l'ornitologia, però aquests anys pocs anys van ser suficients per recollir una gran biblioteca especialitzada en ornitologia i jardineria de més de dos mil títols que inclouen alguns de més de trescents anys, com els tres volums d'Ornithologie d'Aldrovandi, o l'Avibus de Jonstonus. En aquesta faceta de bibliòfil, Travé va proporcionar llibres a ornitòlegs que no els podien aconseguir, com José Antonio Valverde, una de les figures claus en la història del parc natural de Doñana. També va incentivar la publicació de la que seria la primera guia de camp publicada a Espanya, la Peterson.

La seva muller Maria Antònia Maristany Ibarra (1922 – Cubelles 2011), també aficionada, presenta a les reunions i excursions de la SEO, va fer donació de la seva biblioteca i de la col·lecció naturalista del seu museu al Museu de Ciències Naturals de Granollers, on encara avui la podeu gaudir.

 

Més informació:

Article de Xavier Ferrer Parareda a Abellarol, "Centenari del naixement de Frederic Travé i Alfonso, fundador de la SEO". https://issuu.com/ornitologia/docs/abellerol56

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!