02.05.2013 Notícies BiBIO

Ornitho.cat ja es pot utilitzar per entrar dades de papallones i mamífers

Lepidòpters

Ornitho.cat: una eina per a la gestió de les observacions naturalístiques.

Des de fa uns anys, els portals web de recopilació d’observacions naturalístiques s’han popularitzat enormement, especialment entre els afeccionats a l’ornitologia. A casa nostra, l’Institut Català d’Ornitològia va posar en marxa l’any 2009 el portal web ornitho.cat, una adaptació del que s’havia creat a Suïssa pocs anys abans per a recopilar i compartir observacions ornitològiques. En poc més de quatre anys, ornitho.cat compta amb 1,7 milions d’observacions d’ocells i és utilitzat per més de 25 mil persones cada any; a més, la família de portals web ornitho ja cobreix també França, Alemanya, Itàlia, Luxemburg i Àustria. I és que ornitho és una eina impressionant, amb capacitat no només d’emmagatzemar i compartir en temps real la informació generada per cada observador, sinó també per permetre la consulta i visualització de les dades de forma àgil i senzilla.

Seguint la pauta d’altres portals ornitho i donant resposta a una de les demandes més habituals dels usuaris d’ornitho.cat, a partir de l’1 de maig també es podran entrar i consultar en aquest portal web les observacions de mamífers, rèptils, amfibis, papallones diürnes i libèl·lules de Catalunya. Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a l’interès i implicació de la Societat Catalana d’Herpetologia, Oxygastra, Museu de Ciències Naturals de Granollers, Societat Espanyola d’Herpetologia i Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. El Museu de Ciències Naturals de Granollers ha col·laborat en la preparació dels llistats de papallones diürnes i mamífers.

Així doncs, si encara no coneixeu ornitho.cat us animem a entrar-hi, enregistrar-vos com a observadors, i descobrir totes les seves possibilitats. Aquesta plataforma ofereix la possibilitat d’entrar les observacions de camp que feu a les vostres sortides naturalístiques, i consultar alhora totes la resta d’observacions disponibles a la base de dades. Ornitho.cat és ja una font d’informació extremadament valuosa sobre els ocells i una eina imprescindible per als ornitòlegs del país. Amb l’ampliació a altres grups taxonòmics, esperem que ornitho.cat també pugui esdevenir de gran utilitat per a tots els naturalistes que es mouen per Catalunya i s’incrementi més el coneixement que tenim de tots els grups taxonòmics que ara s’hi ha afegit.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!