09.09.2014 Centre de Documentació

Nou pararèptil al Montseny

Centre de documentació

En l’edició del mes de juny de la revista Geologica Acta, investigadors del Institut Català de Paleontologia “Miquel Crusafont” presenten i descriuen diversos elements cranials  i postcranials procedents del Montseny. Les restes varen ser descobertes a les proximitats del jaciment on s’havia descrit anteriorment un gènere d’amfibi primitiu anomenat  Calmasuchus acri

Les restes òssies recuperades procedeixen de terrenys datats com a Triàsic Mitjà, amb una edat aproximada de 240 milions d’anys. S’assignen potencialment a un grup de rèptils primitius anomenats parareptils i i més concretament al grup dels procolofonids.  Els parareptils no han perdurat fins els nostres dies, però incloïen formes de grans dimensions (de varis metres de longitud), i sovint cuirassats, mentre que d’altres eren de petita mida (entre un i dos pams de longitud). Aquests darrers animals varen ser especialment abundants durant el Triàsic i son coneguts com a procolofonids. Es tractava d’animals amb l’aparença d’una sargantana de potes i dits llargs, però sense estar emparentades amb elles. Els procolofonids son coneguts de tots els continents (a excepció de l’Antàrtica),  i  fins ara es desconeixia la seva presencia a la Península Iberica.

+ info:  Fortuny, J., Bolet, A., Sellés, A.G. & Galobart, À. (2014). A potential record of a procolophonid parareptile from the Triassic of the Iberian Peninsula. Geologica Acta 12(2): 121-126.
http://www.geologica-acta.com/MostrarAbstractAC.do?abstract=gav1202a02

Per saber-ne més:
http://bestiarifossil.icp.cat/index.php/bestiari/item/134-procolofonids

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!