08.10.2020 Notícies BiBIO - Petits mamífers

Neix www.lirons.org, una nova plataforma de seguiment d'aquesta espècie basada en la ciència ciutadana

Petits mamífers

El Museu de Ciències Naturals de Granollers obre una nova plataforma (www.lirons.org) per al seguiment i estudi del liró gris (Glis glis) formada per una combinació entre investigadors professionals i voluntaris. Aquest programa de seguiment ja compta amb una trentena d’estacions a Catalunya i es duu a terme al Parc del Montnegre i el Corredor, al Parc Natural del Montseny i a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona amb el suport principal de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Cría de Liró gris - Lídia Freixas

El liró gris (Glis glis) és un petit mamífer arborícola que presenta una ràpida resposta als canvis ambientals i a les pertorbacions de l’hàbitat. Aquesta espècie lligada al bosc caducifoli presenta uns requeriments eurosiberians que la fan especialment sensible al canvi climàtic. A Catalunya trobem la població més meridionals de la tota la península Ibèrica, concretament al massís del Montnegre, en l’àmbit del Parc del Montnegre i el Corredor.

La nova plataforma vol donar visibilitat al Projecte Liró, que va néixer el 2004, i facilitar la participació ciutadana amb l’objectiu de consolidar una xarxa prou àmplia de col·laboradors que ajudi a recollir dades de l’espècie per veure la seva resposta a canvis en el clima i en el paisatge. El seguiment també pretén aportar informació per a una gestió dels boscos més compatible amb la seva biodiversitat i conservació de boscos madurs. Finalment, la plataforma permetrà apropar la natura a la ciutadania mitjançant activitats obertes al públic familiar i naturalista lligades a les estacions de mostreig.

Només durant el 2020, ja s’han revisat més de 840 caixes niu en el Parc del Montnegre i el Corredor, Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i Espai Natural de les Guilleries-Savassona, la qual cosa ha permès estudiar més de seixanta individus i deu nius de cria en aquests tres espais de la Xarxa de Parcs Naturals. Cal destacar els tres nius trobats a l’estació de la fageda de Vilanova de Sau, a les Guilleries, un fet que només té lloc en anys de bona producció de faja. Enguany, també s’han pogut recuperar, gràcies a un grup de voluntaris, dues estacions antigues de seguiment dins l’àmbit del Montnegre, cosa que permetrà obtenir més dades sobre aquesta població, la més meridional de la península Ibèrica.  

Aprofitant la vessant divulgativa del projecte, durant aquesta tardor s’ha realitzat un curs intensiu de dos dies per donar a conèixer l’espècie i la metodologia d’estudi a l’Estació Biològica de Fontmartina, al Parc Natural del Montseny, en col·laboració amb l’ICO (Institut Català d’Ornitologia). També, coincidint amb el Dia Europeu dels Parcs i dins el programa de Passejades guiades del Parc del Montnegre i el Corredor, que elabora  l’Escola de Natura del Corredor, s’ha organitzat una passejada naturalista i familiar a l’entorn de les estacions de seguiment del Montnegre per poder veure de ben a prop el liró gris tot passejant pel bosc on viu.

Des del Projecte Liró us animem a visitar i registrar-vos a la nova plataforma www.lirons.org on també trobareu tota la informació i protocols necessaris per participar en el projecte. Aquesta iniciativa s’emmarca en els seguiments del conveni de col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers per a l'execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.


 

Fotografia portada notícia - Oriol Massana

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!