16.06.2021

La pàgina web de Conservació de la biodiversitat de la Xarxa de Parcs Naturals incorpora nous programes de seguiment

Grup de recerca

Programes de ratpenats, papallones, petits mamífers i lirons

Des dels anys 90, dins de l’àmbit dels espais naturals gestionats per la Diputació de Barcelona, s’han anat iniciat diversos programes de seguiment en diferents localitats dels parcs i alguns d’aquest seguiments s’han consolidat. Ara, a la web de conservació de la biodiversitat de la XPN, es mostren els programes de seguiment que lidera l’equip científic del Museu de  Ciències Naturals de Granollers. Aquests programes són: papallones diürnesratpenatspetits mamífers i lirons

L'interès dels programes de seguiment rau en el fet que es desenvolupen de forma continuada al llarg del temps, de manera que permeten conèixer l'estat i les tendències dels organismes per a la seva adequada gestió i conservació. Així, de forma indirecta també aporten informació molt rellevant sobre la complexa dinàmica dels sistemes naturals i dels factors de canvi que els modulen.

Molts d’aquests seguiments han perdurat en el temps gràcies a l’esforç i constància de professionals i voluntaris que periòdicament s’han encarregat de recollir les dades al camp. El Museu de Granollers compta actualment amb nombrosos voluntaris en els seus programes, concretament 277 voluntaris dels quatre projectes de ratpenats, 179 voluntaris del CBMS de papallones, 99 voluntaris del projecte SEMICE de petits mamífers i 33 voluntaris del projecte Liró. Alguns d’aquests participants són guardes dels parcs gestionats per la Diputació de Barcelona que han assumit seguiments puntuals en el marc del conveni de col·laboració entre el Museu de Granollers i la Diputació de Barcelona per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural a la Xarxa de Parcs Naturals.

Un altre factor clau ha estat comptar amb científics que han interpretat aquestes dades per extreure’n resultats i explicar a la societat i al món científic quin és l’estat de salut del medi natural. Al seu temps i en el marc del conveni, els tècnics de conservació dels parcs i els científics del Museu de Ciències Naturals de Granollers treballen conjuntament per donar resposta als reptes que es plantegen a l’hora de gestionar els espais naturals protegits i aportar eines perquè l'administració ambiental orienti les polítiques de conservació de la biodiversitat. 

D’aquesta forma es tanca el cicle i es retorna el coneixement a la mateixa societat que l’ha aportat; la recentment anomenada ciència ciutadana. A la web de conservació de la biodiversitat de la XPN també s’han actualitzat els continguts de l’apartat de ciència ciutadana del Programa de seguiment de ratpenatsProjecte de seguiment de papallones diürnes: Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), Projecte SEMICE: Seguiment dels petits mamífers comuns i el Projecte Liró.

Podeu veure els altres programes de seguiment a:  https://parcs.diba.cat/web/conservacio-de-la-biodiversitat/recerca

 

Fotografia de la portada: La papallona saltabardisses cintada (Pyronia bathseba). Autor: Ferran Turmo

 

 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!