30.07.2019 Biblioteca

Joies de la Biblioteca del Museu (IV): Àngels Ferrer i Sensat, una pedagoga poc coneguda i un llibre de papallones

Biblioteca

Dins l’àmplia donació de documentació i llibres que la pionera a Catalunya de l’Educació Ambiental Marina Mir va fer al Museu de Ciències Naturals de Ciències Naturals de Granollers acabem d’incorporar a la Biblioteca del Museu un petit llibre en alemany amb unes boniques il·lustracions i el títol “Das Kleine Schmetterlingsbuch”, de l’entomòleg alemany de finals del segle XVIII i principis del XIX Jakob Hübner. Aquest exemplar del “Petit llibre de les papallones” tè molta història: va ser donat per la catedràtica de ciències naturals i pedagoga Àngels Ferrer i Sensat a la mateixa Marina Mir, i ara ens ha arribat al Museu. Tots hem sentit, alguna vegada, parlar de la també pedagoga i feminista Rosa Sensat i del seu paper dins el moviment de renovació pedagògica de principis de segle passat, però la seva filla Àngels, professora de ciències naturals, potser eclipsada per la seva mare, és molt més desconeguda.

Àngels Ferrer i Sensat. 

Àngels Ferrer va estudiar Ciències Naturals i va ser professora de zoologia a la Universitat de Barcelona. A la vegada que esdevingué professora d’universitat, i marcada per l’herència pedagògica de la seva mare i pel domini masculí a la universitat, Ferrer també va ser professora de ciències naturals a Instituts com el Balmes o el Monturiol, va dissenyar i coordinar el Centre d’Ensenyament de Ciències Naturals per a Museus, i va formar part de l'equip que va crear l'Institut-Escola del Parc, on s’ocupà de l’ensenyament experimental de les ciències naturals. Aquest Institut-Escola, que es trobava al Palau del Governador del Parc de la Ciutadella, on actualment hi ha l’Institut Verdaguer, va ser un espai d’assaig pedagògic durant la República: laic, mixt, amb el català com a llengua bàsica, promovia les sortides de l’Institut, l’educació física i la música i suprimia les qualificacions i els llibres de text, no els llibres en general, posant l’accent en la formació social i moral, la comprensió de la cultura i el civisme. Després de la Guerra Civil, Ferrer va perdre la càtedra d'institut i va haver de tornar a opositar. Va ser enviada a Madrid, on va ensenyar a l’Instiuto Isabel la Católica. Més de vint anys després va tornar a Barcelona i va treballar a l’Institut de Reus, el de Mataró i l’Infanta Isabel d’Aragó a la Verneda.

Notícia de diari sobre Ferrer i Sensat. 

Guardonada amb el Premi Creu de Sant Jordi, Àngels Ferrer és una d’aquelles figures femenines que convè recuperar, per la seva inclinació política i pedagogia innovadora, de la que Marina Mir, a qui agraïm la seva feina en la recuperació de la història de la pedagogia en ciències naturals i la seva donació al Museu, va treballar en la seva herència, i ara reivindiquem des del Museu de Ciències Naturals de Granollers mitjançant aquest petit llibre que ens mostra l’interès de Ferrer en l’entomologia.

Dibuixos de Iphiclides podalirius i Papilio Machaon del llibre de Hübner. 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!