19.03.2019 Biblioteca

Joies de la Biblioteca del Museu (III): La breu Physis, Revista de Ciències Naturals

Biblioteca

L’any 1918, els germans Maluquer i Nicolau, membres actius de la Institució Catalana d’Història Natural, van crear la revista Physis, Revista de Ciències Naturals. Va ser una publicació de vida curta: només un any després del primer número, i quan se n’havien publicat 12, Physis va deixar d’editar-se. Amb Josep Maluquer com a redactor en cap, i amb la participació d’altres Maluquers, en aquest breu temps, Physis volia parlar, en català i des de Catalunya, d’un gran rang de temes dins les ciències naturals: “zoologia, botànica, mineralogia, geologia, oceanografia, geografia física i descriptiva, terraris i aquaris, exploracions i viatges, instal·lacions culturals, museus, parcs zoològics i jardins botànics…”

L’objectiu de la publicació era clar: divulgar entre els “amics de la Naturalesa” el coneixement de les ciències naturals que es desenvolupava en els ambients acadèmics i en els de formacions com la Institució, així com fomentar una visió de respecte per la natura, tal com va escriure Salvador Maluquer i Maluquer en els anys 80.

 

Primera pàgina del primer número de la revista amb la "Salutació". 

 

Va ser en el dipòsit documental i bibliogràfic de Salvador Maluquer i Maluquer al Museu de Ciències Naturals de Granollers que el fons de la Biblioteca del Museu va rebre la col·lecció completa dels 12 números de Physis que incloïen també un paper amb les abreviatures i pseudònims dels Maluquer a la revista i una separata d’un article del mateix Salvador sobre la revista publicat al Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural

Durant un any la revista va publicar tota mena d’articles, algunes traduccions d’autors estrangers; altres signats per autors catalans, sobretot els mateixos Maluquer Nicolau; també revisions bibliogràfiques temàtiques, i biografies de “naturalistes catalans” com Artur Bofill i Poch i Jaume Almera. Cada número anava acompanyat uns quants anuncis, entre els que sempre hi havia un anunci a pàgina sencera de la botiga de Lluis Soler i Pujol, el famós “taxidermista de la plaça Reial” de Barcelona, que anunciava material pels aficionats a l’entomologia i les ciències naturals en general. 

En l’últim número de la revista, Josep Maluquer, especialista en oceanografia i malacologia, presentava, juntament amb els arquitectes Antoni de Falguera i Joaquim Vilaseca, el detallat projecte d’un “Institut Oceanogràfic de Catalunya”. Aquest article proposava com l'emplaçament d'aquesta institució, la que havia estat la “sección marítima” de l’Exposició Universal de 1888, just davant del Parc de la Ciutadella, on actualment trobem part de l’Hospital del Mar i l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona. A més d’aquesta situació ideal, davant del mar i prop del Zoo i del Museu de Ciències Naturals, el treball de Maluquer i els arquitectes també presentava plànols de la planta de l’edifici, on s’emplaçarien els aquaris, així com un museu oceanogràfic. A la Biblioteca del Museu també tenim un petit llibret publicat l'any 1919 i signat per Falguera, Vilaseca i Josep Maluquer, amb el títol "Projecte de Institut Oceanogràfic de Catalunya" amb diversos dibuixos i fotografies. Aquest Institut no va acabar construint-se mai, però, d’alguna manera, l’Institut d’Investigacions Pesqueres, situat a la Barceloneta, va ser la concreció d’aquest projecte d’espai d’investigació però també d’aquari públic. 

 

Josep Maluquer. 

 

Després d’un any de publicació la revista Physis va deixar de publicar-se. Els Maluquer van continuar la seva exitosa carrera en les ciències naturals i va ser potser la revista Ciència, publicada durant set anys, de 1926 a 1933, un segon intent d’una publicació de divulgació de la ciència adreçada al públic general abans de la Guerra Civil en l’àmbit català. 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!