30.01.2019 Biblioteca

Joies de la Biblioteca del Museu (II): Arbres monumentals fotografiats fa més de cent anys

Biblioteca

L’any 1914, l’enginyer agrònom valencià Rafael Janini Janini va publicar “Algunos árboles y arbustos viejos de la provincia de Valencia”, considerat el primer treball dedicat a catalogar i donar a conèixer els arbres monumentals d’Espanya. Mitjançant 46 fotografies realitzades pel fotògraf Saturnino Muñoz Latorre, Janini feia un recorregut pels arbres més significatius de diferents municipis valencians, passant per Sagunt, Bunyol o la mateixa ciutat de València. L'ús pioner de les imatges dels arbres transforma aquest llibre en una mostra única de com la fotografia podia utilitzar-se per divulgar l’estima per la natura, i, en concret, per promocionar la reforestació, objectiu primer de Janini en el llibre. Dedicat al seu difunt fill, “Algunos árboles...” va tenir una tirada de només 300 exemplars numerats i dedicats pel mateix autor en exclusiva a personatges com el rei Alfonso XIII o el president de la Diputació de València. 

Un d’aquests 300 exemplars, que va pertànyer al nét de Janini, Juan Janini Alpera, va ser adquirit per Frederic Travé i cedit a la Biblioteca del Museu de Ciències Naturals de Granollers, on el podeu consultar. A cada una de les pàgines apareixia una fotografia de l’arbre, sovint també amb figures humanes, que situen l’escala de l’arbre però que, a la vegada, també donen un enorme valor etnogràfic al llibre. A més de la fotografia hi sortien també el nom de l’espècie en castellà, valencià, francès, anglès i italià, així com algun comentari més sobre l’exemplar, com la situació geogràfica, l’alçada…  

 

Una de les fotografies del llibre de Janini. 

 

Molts dels arbres que apareixen en el llibre no han sobreviscut els més de cent anys que han passat des de la publicació, cosa que dóna a les fotografies de Muñoz també un gran valor documental, però d’altres han pogut mantenir-se en peus malgrat el pas del temps. De fet, el “Pi de la Bassa”, situat a la localitat de Serra, va aguantar dret fins al gener de 2017 quan, a conseqüència d’una plaga i d’una llarga sequera, va acabar caient. D’altres han sobreviscut gràcies a estar situats en ambients controlats com el Jardí Botànic de València, on encara hi podem trobar una Yucca i una Ceiba speciosa, tots dos provinents del continent americà, que apareixien en el llibre de Janini. I alguns, com el “chopo de Negrón”, situat a Vallanca, encara viuen malgrat tenir una edat estimada de 250 anys i arribar als 22 metres d’alçada i 7 metres de perímetre.

 

El "Pi de la Bassa" fotografiat per Muñoz i desaparegut l'any 2017.

 

Recentment van ser localitzades 23 de les plaques fotogràfiques originals, en un suport de vidre amb sals de plata en gelatina que es conserven en bon estat, i que van servir per a la publicació del llibre. Aquesta troballa ha permès l’elaboració d’una investigació per la recuperació de la memòria d’aquest llibre i les seves imatges per part de la Diputació de València.

A més del de Janini, a la Biblioteca del Museu de Ciències Naturals de Granollers hi podeu trobar molts altres llibres dedicats als arbres monumentals o singulars, tots ells molt més recents. Des dels més generals com “Els Arbres Monumentals de Catalunya” de Ramon Vinyeta, o “Arbres i Arbredes singulars del Montseny,”, en el que entre d’altres va participar l’ambientòleg Martí Boada, fins als més específics, com els “Arbres d’Interès Local” de l’Ajuntament de Barcelona, els “Arbres Monumentals” del Pla de l’Estany, “Arbres de Cardedeu” o de moltes altres poblacions com Mollet, Les Franqueses, Sabadell o Martorell. 

Bibliografia

“La fotografía de naturaleza: los retratos de árboles viejos de Rafael Janini y Saturnino Muñoz de 1914” per Miguel García Cárceles, María José Gil, Bernabé Moya i José Moya. 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!