16.10.2019 Biblioteca

Històries de Llibres (VIII): Arabella Buckley, divulgadora científica i molt més

Biblioteca

Autora de llibres de divulgació científica (en tenim dos a la biblioteca), secretaria del geòleg Charles Lyell, escriptora de llibres per nens, amiga personal de Charles Darwin i Alfred Russell Wallace, amb qui s'intercanviava cartes, defensora de la teoria de l'evolució i, a la vegada, espiritista... Arabella B. Buckely, va ser tot això i molt més. Nascuda l'any 1840 a Anglaterra, amb només 24 anys, Arabella va entrar a treballar com a secretària personal de l'influent geòleg Charles Lyell. Lyell va ser l'autor del Principles of Geology, un dels llibres que un altre Charles, Darwin, es va emportar al seu viatge pel món (podeu consultar diversos llibres sobre aquest viatge a la biblioteca del Museu) i el van influir en la seva concepció de l'Evolució per Selecció Natural.

Treballant com a secretària del geòleg, Buckely va recollir informació sobre els hàbits dels coloms, que Lyell va enviar a Darwin. Dies més tard, Darwin va escriure Lyell demanant com havia de citar la informació recollida per Buckley, suggerint fer-ho d'aquesta manera "informació rebuda mitjançant Sir C. Lyell", encara que també preguntant a Lyell si havia de citar directament Buckley. El cas és que aquesta història mostra, per una banda, com Buckley tenia interès i, probablement, certa habilitat per l'estudi del món natural, tant que les seves observacions van ser una petita contribució, un argument més a favor de la teoria de l'evolució de Darwin, probablement la teoria del món natural més influent de la història. I per altra banda, mostra també de quines formes s'ha invisibilitzat la feina feta per dones com Buckley en la història de la ciència. 

Buckley va treballar amb Lyell fins que aquest va morir l'any 1875. En aquest moment, va decidir, per vocació, però probablement també per necessitats econòmiques, posar-se a treballar donant conferències i escrivint llibres. El seu primer èxit, que de fet era un recopilatori de les seves conferències, va ser The Fairyland of Science de l'any 1879, que utilitzava les "fades" per parlar dels processos i forces naturals. D'alguna manera, en la seva gairebé vintena de llibres, la majoria dirigits a un públic infantil o juvenil, Buckley combinava el coneixement científic més modern amb una atracció gairebé màgica cap al món natural. De fet, l'escriptora anglesa no veia una contradicció en aquesta combinació i sempre ressaltava el poder de la màgia per explicar les meravelles de la natura. A Winners in Life's Race, de 1882 (podeu consultar aquest llibre sencer a: https://archive.org/stream/winnersinlifesra00buck2#mode/2up), Buckley presentava les diferents tipologies d'animals i les relacionava amb les espècies extintes per insinuar uns corrents en la història de la vida que no eren res més que l'evolució Darwiniana.

La portada de Winners in Life's Race d'Arabella Buckley. 

Buckely va intercanviar cartes amb Darwin, però també amb Alfred Russell Wallace, l'altre descobridor de la Selecció Natural. Amb Wallace, Buckely es va interessar per un aspecte més proper a aquesta màgia que utilitzava en els seus llibres, l'espiritisme. De gran popularitat en aquella època a tota Europa, també a Barcelona, l'espiritisme defensava l'existència, que podia ser provada científicament, dels esperits. Si havien aparegut fenòmens nous tant increïbles com l'electricitat o la radioactivitat, perquè no podia l'ésser humà desenvolupar noves aptituds com la comunicació amb els esperits o la telepatía? Buckley va consultar sobre espiritisme a Wallace, que també en va estar molt interessat, va visitar mèdiums per intentar comunicar-se amb esperits i va publicar breus articles sobre fenòmens que ella mateixa va observar... Mitjançant Wallace, va arribar a ser membre de la Society of Psychical Reserach, que investigava "científicament" la comunicació amb els esperits i altres fenòmens sobrenaturals. Ens sembla esbojarrat, però Buckely no va ser l'única. A més de Wallace, el divulgador Camille Flammarion o el metge Charles Richet es van interessar per l'espiritisme a França, i l'astrònom Comas i Solà o el metge Humbert Torres, com tants d'altres, ho van fer a Catalunya.

A la Biblioteca podeu consultar dos llibres de Buckley: Habitantes del Aire, que pertany a la donació de llibres sobre ocells de Frederic Travé, i Por los Campos y los Bosques donació d'Élia Montagud i Toni Arrizabalaga. Tots dos van ser publicats per l'editorial Araluce, dins la col·lecció dels llibres de Buckley "Los Encantos de la Naturaleza". Segons un anunci d'aquesta col·lecció, els llibres de Buckley eren "únicos en su género", ja que oferien "narraciones atractivas y amenas", que servien per a la "lectura, instrucción y recreo" i eren de "reconocida utilidad para los Boy Scouts o Niños Exploradores en sus excursiones". A més, la col·lecció havia estat "adquirida" per nombrosos "ayuntamientos y corporaciones oficiales para la Fiesta del Árbol". Eren doncs modernes guies de camp abans que aquestes existissin com a tals. 

L'edició espanyola de Por los Campos y por los Bosques hi tè afegida al principi una pàgina del Vicariato General de la Diócesis de Barcelona datada l'Abril de 1915. Un breu paràgraf serveix per "conceder nuestro permiso para la publicación de", entre d'altres, "Encantos de la Naturaleza por Arabella B. Buckely". L'obra "ha sido examinada, y no contiene, según la censura, cosa alguna contraria al dogma católico o a la sana moral". Buckely podia parlar de fades, esperits de la natura o, fins i tot, d'evolució, però sembla que no molestava a les autoritats eclesiàstiques espanyoles...

"Los Encantos de la Naturaleza" en la seva traducció al castellà. 

En definitiva, Arabella Buckley, que es va casar amb el sr. Fisher als 44 anys, per això alguns dels seus llibres estan signats com Mrs. Fisher, va morir de grip el 9 de febrer de 1929 a casa seva a Devon. La seva és una història amb una cara amable d'una dona que va aconseguir tenir una veu dins un món d'homes. A la vegada, també amb una cara fosca que ens mostra com dones amb un enorme potencial eren silenciades, no citades, o forçades a escriure de forma amable i per nens, en lloc de ser les investigadores científiques que podrien haver estat.

 

Alguns enllaços amb informació sobre Buckley:

https://whipplelib.wordpress.com/2013/06/25/arabella-buckley-spiritualist-populariser-of-science/

https://www.uh.edu/engines/epi2144.htm

https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rsnr.2016.0056

https://en.wikipedia.org/wiki/Arabella_Buckley

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!