20.11.2018 Biblioteca

Històries de Llibres (V): Literatura i ocells amb Josep Maria de Sagarra

Biblioteca

Fill de l’historiador i polític Ferran de Sagarra i membre d’una acomodada família, l’escriptor Josep Maria de Sagarra va ser també un actiu aficionat a les ciències naturals, i especialment als ocells. De fet, el seu germà Ignasi, especialista en entomologia, va arribar a ser un professional de les ciències naturals, director de l’Aquari del Zoo de Barcelona, que va renovar totalment, i després també director de tot el Parc Zoològic. Ignasi també va ser membre de la Institució Catalana d’Història Natural i va acumular una col·lecció de més de 60.000 papallones que ara es troben en el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

 

L'escriptor Josep Maria de Sagarra.

Per la seva banda, Josep Maria va aficionar-se sobretot als ocells, que col·leccionava dissecats, després de caçar-los ell mateix o els comprar-los a d'altres caçadors. Acompanyant el seu germà, l’autor de Vida Privada va conèixer i respectar les aus, sobre les que escrivia sovint en els diferents diaris i revistes amb les que col·laborava. L’any 1947, Sagarra, a més, va publicar el llibre Los Pájaros Amigos o, en la seva traducció posterior, Els Ocells Amics. Utilitzant el seu estil peculiar, en aquest llibre Sagarra mostra al públic la seva admiració pels ocells, mentre, a la vegada, descriu les bondats i característiques de les orenetes, els falciots, la puput, el cucut, els picots, els raspinells i d’altres ocells.

En els anys cinquanta, quan es va publicar la guia Peterson dels ocells d'Espanya, la primera guia de camp publicada a l'Estat, aquesta va incloure els noms en català per iniciativa de Frederic Travé. El llistat de noms d'ocells en català va ser elaborat pel mateix Travé, Joaquim i Salvador Maluquer, en col·laboració amb lingüistes de l'Institut d'Estudis Catalans. Un cop elaborada la llista, Travé i els Maluquers la van enviar a Sagarra que va donar el seu vistiplau i va afegir el nom català del Coccothraustes coccothraustes, Durbec.  

 

Les il·lustracions de Josep Narro a Els Ocells Amics, de Josep Maria de Sagarra. 

 

El llibre, a més, compta amb l’atractiu dels dibuixos de Josep Narro, un brillant il·lustrador que, compromès amb la República Espanyola, es va exiliar a França l’any 1939, on va captar imatges del patiment i de les dures condicions de vida dels gairebé 500.000 refugiats espanyols als camps del sud de França. Narro, que més tard es va exiliar a Mèxic, es va fer conegut amb les seves il·lustracions, entre d'altres, del llibre Las Mil y una noches, publicat per l’editorial Nauta l’any 1968.

A la Biblioteca del Museu de Ciències Naturals podeu llegir tant la versió castellana, donada per Frederic Travé, com la versió catalana, donada per Salvador Maluquer, de Els Ocells Amics. A més, també podeu consultar diverses de les publicacions d’Ignasi de Sagarra, com els volums de l’Atlas de las Aves de la Fauna Europea i l’Atlas de las Mariposas de la Fauna Europea, aquest últim exemplar signat pel mateix Ignasi de Sagarra dedicat a Josep Maluquer, amb el segell d'Anna Maria Maluquer Wahl i donat al Museu per Salvador Maluquer. A la vegada, també trobem els manuals de Sagarra d’Instruccions als recolectors d’aus i Instruccions als recolectors d’insectes.

 

Una de les il·lustracions de Narro d'un nen refugiat de la Guerra Civil Espanyola. 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!