18.10.2018 Biblioteca

Històries de Llibres (IV): La 'Peterson', la primera guia de camp pels ornitòlegs espanyols

Biblioteca

L’any 1958 l’ornitòleg català Salvador Maluquer Maluquer, un dels fundadors de la Societat Espanyola d’Ornitologia, va assistir a Helsinki al dotzè Congrés Ornitológic Internacional, el més antic dels congressos internacionals dedicats als ocells. Sent un jove de 34 anys, Maluquer va aconseguir que el conegut ornitòleg i il·lustrador Roger Tory Peterson (a qui teniu a l'imatge) li firmés el seu exemplar de la primera edició de 1957 de la “Guía de Campo de las Aves de España y demás Países de Europa”, que va ser la primera guia de camp d’ornitologia dedicada al territori espanyol, un bestseller pels ocellaires.

Aquest exemplar del llibre que els ornitòlegs van conèixer com “la Peterson”, que es troba a la Biblioteca del Museu de Ciències Naturals de Granollers, va ser signat, anys després, el 2004, pel també ornitòleg Mauricio González Díez, que va fer la traducció i adaptació espanyola.

La “Guía de Campo…” va ser la versió europea i espanyola de la “Guide to the Birds”, dedicada als ocells de Nord-amèrica i editada per Peterson l’any 1934, i que va suposar una autèntica revolució en el món de l’ornitologia, convertint-se en una referència per a totes les guies sorgides a partir d’aquell moment. Tal com explicava en el pròleg de la “Guía de Campo...” el famós biòleg anglès Julian Huxley, aquesta va ser la primera obra de butxaca que disposava d’il·lustracions expressament pensades per la identificació de les espècies. Sobrepassava amb escreix totes les obres anteriors que eren o molt velles, o massa grans per portar-les al camp, o no tenien il·lustracions adequades.

 

Signatura de Peterson i de Maluquer en el seu exemplar del llibre. 

 

Va ser en una altra trobada d’ocellaires als Estats Units, a Hawk Mountain, per veure la migració dels rapinyaires, quan Peterson, ja famós per la seva “Guide to the Birds”, va conèixer l’ornitòleg anglès Guy Mountfort que feia anys que planejava l’edició d’una guia europea. De seguida es van posar d’acord, van viatjar per tota Europa i van decidir que Peterson faria les il·lustracions, Mountfort els textos principals, i van “fitxar” a Phillip Hollom per l'elaboració dels mapes de distribució de les espècies. En aquests viatges per Europa és possible que coneguessin a Frederic Travé, promotor de la traducció al castellà i que també va deixar a la Biblioteca de Granollers un exemplar d’una de les guies de Peterson signada per ell mateix en una visita a Barcelona.

Com ho havia estat la versió americana, aquest llibre va ser un autèntic èxit, es va traduir a més de 14 idiomes, entre ells el castellà, convertint-se, com hem dit, en la primera guia de camp pensada pel territori espanyol. La “Guía de Campo...” presentava 559 espècies amb més de 1200 il·lustracions a color, a més del pròleg de Juilan Huxley. Il·lustracions innovadores per assenyalar els trets distintius de cada espècie per tal de facilitar l’identificació. A partir dels anys setanta van sorgir més guies de camp dels ocells, però la Peterson va ser, i segueix sent, una de les referències bàsiques pels ornitòlegs professionals i aficionats.


A la Biblioteca del Museu disposem d’almenys cinc exemplars de la “Guía de Campo...” producte de diferents donacions, entre elles les de Salvador Maluquer, signada pels autors, i la de Frederic Travé. Però també una versió francesa "Guide des Oiseaux d'Europe" de Travé, tres guies d’ocells americans i mexicans, i el gran llibre “The World of Birds”, tots il·lustrats per Peterson. A més, també tenim "The World of Roger Tory Petterson", una autobiografia de l'il·lustrador americà i en l'arxiu dell Museu també es conserven una desena de cartes intercanviades entre Frederic Travé i Peterson, sobretot en relació a la publicació de la Guia a Espanya. 

La "Peterson". 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!