12.09.2018 Biblioteca

Històries de Llibres (III): Mirar les estrelles a la Biblioteca del Museu

Biblioteca

Aquest any 2018, després d'un llarg procés de restauració, finalment es va inaugurar a Barcelona el Centre Cívic Vil·la Urània. Aquest centre cívic es troba a la casa, i la parcel·la, on va viure potser l'astrònom català més conegut de la història, Josep Comas i Solà. La nova Vil·la Urània desenvoluparà tot un seguit d'activitats entre les que tindrà un paper important la divulgació científica, i presentarà un espai expositiu sobre Comas i Solà. Una divulgació que, de fet, Comas i Solà va practicar activament durant la seva vida, especialment mitjançant articles a La Vanguardia, visites a l’Observatori Fabra, del que era director, i populars llibres de divulgació accesibles a tots els públics. 

A la Biblioteca del Museu de Ciències Naturals de Granollers podeu trobar dues edicions d’un d’aquests llibres, amb el títol “Astronomía”. Publicat l’any 1927 per l’Editorial Labor, aquest llibre fa una repassada als coneixements astronòmics que es tenien en aquell moment, de la Terra a la Lluna, passant pels eclipses, les estrelles i nebuloses o tots els altres planetes del Sistema Solar. El llibre inclou diversos mapes, com els de les estrelles visibles en l’hemisferi nort i sud, així com fotografies detallades d’un eclipsi de 1905 o d’un cometa de 1910, moltes d’elles realitzades des del mateix Observatori Fabra. 

A la Biblioteca podeu trobar molts altres llibres dedicats a l'astronomia divulgativa i, sobretot d'iniciació a la materia, que ens permeten apendre astronomia sense telescopi, saber més sobre el Sistema Solar o descobrir el Cometa Halley.

També podeu llegir "Urania", el llibre del divulgador astrònom Camille Flammarion, en molts sentits el mestre i ídol de Comas, que representa un exemple únic de novel·la de ficció, que és, a la vegada, una obra de divulgació de l'astronomia i una autobiografia de l'autor. 

 

Seguiment d'un eclipse a l'Observatiri Fabra l'any 1912.

Seguiment d'un eclipse de sol a l'Observatori Fabra, l'any 1912. 

A més, si us agrada l’astronomia, el Museu de Ciències Naturals disposa d’un Planetari que ofereix sessions escolars i públiques de coneixement del cel, així com de moviments dels astres i de moltes altres qüestions, gràcies a una cúpula de 6 metres de diàmetre i un gran sofà que es troba en el primer pis del Museu. 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!