L’equip d’Investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers, seguint la mateixa línia de treball de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona, participa en la Comissió de Gestió del projecte CLIMBATS que té com objectiu principal establir una Xarxa Europea de Seguiment dels Ratpenats.
Els ratpenats representen un grup dels més rellevants de la biodiversitat europea, alhora que un dels més amenaçats. El canvi climàtic, per la mortaldat de femelles i cries durant les onades de calor i per les alteracions de la hivernada, afecta les poblacions de ratpenats europees. En aquest marc, la Unió Europea ha aprovat un ajut per millorar l’estratègia d’estudi dels ratpenats dins la línia d’ajuts COST (European Cooperation in Science &Technology ).
El Museu de Ciències Naturals de Granollers ha organitzat la primera trobada de la Comissió de Gestió del projecte CLIMBATS que ha tingut com objectius: 1) avaluar mitjançant models l’estat de les poblacions de ratpenats d’Europa per veure com els pot afectar el canvi climàtic; 2) crear una xarxa de seguiment d’abast europeu i 3) proporcionar una aproximació econòmica de l’efecte de perdre ratpenats pels agricultors.
L’equip del Museu format per Carles Flaquer, Xavier Puig, Adrià López-Baucells i Maria Mas és l’únic grup de recerca de l’estat espanyol seleccionat per formar part de la Comissió de Gestió d’aquest ajut i liderar el grup de treball que avalua els efectes del canvi climàtic en el paper que juguen els ratpenats per controlar insectes plaga.
Els passats dies 5 i 6 de novembre Granollers va acollir la segona trobada de la “Comissió de Gestió” del CLIMBATS, en la que van participar una trentena d’investigadors europeus referents en els camps de l’agricultura, canvi climàtic i ratpenats. Països com Bòsnia, Croàcia, Estònia, Alemanya, Grècia, Irlanda Itàlia, Portugal, Luxemburg, Malta, Holanda, Noruega, Polònia, Eslovàquia, Eslovènia, Regne Unit i França han estat presents en aquesta primera trobada dels investigadors.
La jornada va servir com a tret de sortida de les accions que s'executaran en els propers anys, entre altres es va decidir oferir beques per a dur a terme tasques del projecte com modelitzacions i recull de dades. Igualment es van establir quins seran els cursos que s'impartiran, com per exemple tècniques d'anàlisis de sons pels ratpenats. La propera trobada serà a Lisboa el 2020 i mentrestant els diferents investigadors dels grups de treball hauran de dur a terme les tasques que se'ls hi ha encomanat durant la jornada de Granollers.