02.09.2016 Notícies BiBIO - Ratpenats

Granollers participa en l’elaboració de la primera guia de ratpenats de l’Amazones

Quiròpters

L’Amazones alberga la comunitat més biodiversa de ratpenats del món amb més de 160 espècies. Actualment la identificació d’aquestes espècies és molt complicada per investigadors i naturalistes i ha calgut esperar al 2016 per disposar d’una “Guia de camp dels Ratpenats de l’Amazones”. Estem parlant d’un llibre de referència per facilitar la identificació de les espècies al camp amb un format digital, dinàmic i contínuament actualitzat.

Escrit i dissenyat per un equip internacional de recerca el projecte ha estat liderat per Adrià López Baucellls, amb la Universitat de Lisboa, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i l’Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (INPA). L’objectiu dels autors ha estat proporcionar una guia simple i fàcil d’utilitzar, que fos, per una banda pràctica i per l’altra molt atractiva visualment. La guia estarà disponible on line en format digital de manera que pugui ser consultada a través de tauletes electròniques  i smart phones. Tots els passos de la guia s’enllacen interactivament, de manera que es facilita el procés d’identificació i la seva utilització al camp. Per altra banda a partir de cada espècie es pot accedir a la pàgina oficial de la IUCN RedList per obtenir més informació sobre la seva distribució, les potencials amenaces i l’estat de conservació.

El llibre també inclou la primera guia acústica pels ratpenats de l’Amazones, il.lustrada amb espectogrames per la majoria de les espècies. Es tacta d’un pas gegantí en la investigació als tròpics, ja que facilita la tasca dantesca d’identificar les nombroses espècies de ratpenats insectívors aeris de l’Amazones a partir de la seva ecolocalització. També representa un gran avenç i una eina imprescindible que afavorirà l’optimització dels futurs seguiments de ratpenats Neotropicals, un grup faunístic altament desconegut.

Estem parlant de la primera guia interactiva per ratpenats, amb l’objectiu principal de mantenir-la contínuament actualitzada i millorar-la paral.lelament amb l’increment de coneixement de les espècies. La guia proporciona una eina essencial no només per investigadors, sinó també per conservacionistes, consultories i qualsevol interessat en els ratpenats Neotropicals en general. El llibre serà publicat on line com a ebook, sense cost, el dia 5 de setembre a: www.tropicalconservation.net

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!