31.07.2020 Recomanació llibres

Gaudeix dels llibres de natura

Biblioteca

Arriben dies de descans, temps ideal per fer un parèntesis i aprofitar per reprendre aquells moments de lectura que ens ajuden a desconnectar i a carregar de nou les piles.

Us deixem un recull d'alguns llibres que us hem recomanat fins ara, tots relacionats amb l'àmbit de la natura. Alguns es troben disponibles a l'eBiblio, gaudiu-ne!


En un Metro de Bosque - David G.Haskell

Aquest llibre ens descriu el que va veure quan com va seure durant 1 any seguit en la mateixa pedra del mateix bosc. Així, ens mostra el món sencer, en un metre del bosc.

 

Moby Dick - Herman Meville 

Aquest clàssic de la literatura, és també és una magnífica descripció de com es caçaven balenes fa més de dos cents anys, i amb la caça, també ens ensenya la seva biologia.

 

Les Històries Naturals - Joan Perucho 

Un clàssic de la literatura catalana. Un vampir fa de les seves en un petit poble de Lleida. Des de Barcelona, el noble fill de l'era de la raó Antoni Montpalau s'enfrontarà a l'amenaça amb les armes de la ciència. Vampirs, humor i història en una novel·la única.

Històries Naturals - Martí Domínguez 

Una magnífica mescla de ciències naturals amb art i literatura. Amb l'ajuda de les il·lustracions de Perico Pastor, Martí Domínguez ens narra les històries de trobada amb la natura de personatges tan rellevants com Leonardo, Cézanne o Proust.

 

El Montseny. Rutes a peu i en cotxe - Òscar Farrerons 

El llibre “El Montseny. Rutes a peu i en cotxe”, conté 17 itineraris per conèixer la història i el paisatge d’aquestes terres de l’antiga regió del Montseny que comprèn una trentena de municipis que configuren l’actual Parc Natural Reserva de la Biosfera. Una història comuna uneix aquests municipis muntanyencs que arrenca amb la romanització i es consolida amb l’expansió humana pel massís arran dels segles IX i X.

Us convidem a conèixer i gaudir de les restes arqueològiques, que testimonien la presència humana des de fa milers d’anys; de la naturalesa prodigiosa que ens mostra esvorancs, baumes, boscos i prats de gran bellesa i varietat d’arbres històrics; de castells i torres de guaita; de molins i fonts prodigioses; de monuments consagrats i de petits espais desconeguts; de vastes panoràmiques i grandiloqüents afraus; de valls humides i sots feréstecs; de llegendes de llops i cavallers; d’ermites romàniques apegades al paisatge i de grans monestirs cistercencs.... Dediqueu-hi temps a fer les rutes, obriu força els ulls, la ment i el cor i, sobretot, deixeu el lloc igual o millor que quan hi heu anat.

Darwin viene a la ciudad, La evolución de las especies urbanas - Menno Schilthuizen

Les ciutats constitueixen un ecosistema nou, diferent i accelerat. En elles conviuen multitud d'espècies, que han de buscar noves estratègies de supervivència per adaptar-se a un entorn sempre canviant. Hi ha ocells que utilitzen el trànsit rodat per obrir nous i llangardaixos amb potes adaptades a l'asfalt. Les cotorres envaeixen els parcs de París, mentre que els escarabats australians se senten atrets sexualment per les ampolles de cervesa. Tenim peixos acostumats a la contaminació dels rius, papallones que canvien de color segons la pol·lució de l'ambient i flors que diversifiquen la forma de les seves llavors. L'evolució ja no és cosa d'entorns apartats, ni es produeix al llarg dels segles: s'està produint ara i aquí, en els entornsurbans, pràcticament davant dels nostres ulls.

Ressenya i fragments del llibre molt interessants

Deja el plástico Guía práctica para cambiar el mundo de Will McCallum

La pol·lució per plàstic és sens dubte el flagell mediambiental de la nostra era, la batalla més urgent a la qual ens hem d'enfrontar en matèria de sostenibilitat del planeta. Cada any, 12,7 milions de tones de plàstic arriben al mar i maten un milió d'aus i als 100.000 mamífers marins. En 2050 al mar podria haver-hi més plàstic que peixos. Què podem fer cadascú de nosaltres per evitar-ho? Aquest llibre t'ajudarà a ser conscient que hi ha petits canvis que poden marcar la diferència, com comprar una tassa de cafè reutilitzable, usar xampú en pastilla i posar la roba a la rentadora dins d'una bossa de reixeta que impedeixi que s'alliberin microfibres, la causa del 30% de la pol·lució per plàstic en els oceans. No serà fàcil fer desaparèixer el plàstic de les nostres vides. Necessitem un moviment fet de milions d'actes individuals, que uneixi a persones de tots els estrats i de totes les cultures, i amb una ona expansiva que arribi al poble més petit i al gratacel més alt. Aquesta és una crida a files, a unir forces al llarg de tot el món per plantar cara a un dels majors reptes mediambientals del nostre temps.

 

Un dinosaurio en un pajar - Stephen Jay Gould

Fresc, divertit, interessant... el paleontòleg Stephen Jay Gould és potser un dels divulgadors del món natural més recomanables a llegir.

 

El mundo de los animales - Desmond Morris

El zoòleg Desmond Morris ens explica què menjen, com dormen y com sobreviuen diversos animals salvatges en el món d'avui.

 

Les cuques - Julià Guillamon

Mitjançant borinots, mosques i cuques, Guillamon ens porta a la natura, al camp per tornar també als estius de la infantesa i la joventut.

 

El gen. Una història personal - Siddhartha Mukherjee

Una història de la genètica entrellaçada amb la història personal de la família Mukherjee i el seu patró recurrent de transtorns mentals, fet que ens recorda la importància de la genètica en la vida quotidiana.

 

Los sentidos de las aves. Qué se siente al ser un pájaro - Tim Birkhead

Mitjançant un capítol per cadascún dels sentits, vista, oïda, tacte, gust, olfacte... però també d'altres com el sentit magnètic i les emocions, en aquest llibre, Birkhead ens porta a descobrir milers de detalls i històries curioses interessants per aficionats als ocells i naturalistes en general. Des de la destresa dels rapinyaires nocturs de localitzar ratolins sota la neu, a l'habilitat de detectar bivalves sota la sorra amb el bec o la capacitat de volar durant milers de quilómetres sense parar, aquest llibre ens endinsa al món dels ocells, i també dels seus investigadors.

El mesías de las plantas Aventuras en busca de las especies más extraordinarias del mundo - Carlos Magdalena

Treballador dels Kew Gardens de Londres, l'asturià Carlos Magdalena ens transmet en aquest llibre la seva passió científica per la botànica i la seva forta aposta per la conservació del patrimoni natural, i especialment vegetal, alhora que ens narra la seva apassionant experiència de vida, sempre rodejat de plantes.

  

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!