L’estudi publicat recentment a la revista Mammal Research per l’equip d’investigadors del Grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBio) del Museu de Ciències Naturals de Granollers avalua l’eficàcia del model de parany Heslinga a algunes de les estacions de seguiment del Projecte SEMICE (on es va incorporar l'any 2019) amb l’objectiu de millorar la metodologia del projecte i el coneixement del material emprat.
La metodologia del Projecte SEMICE es basa en la captura i recaptura de petits mamífers utilitzant paranys de captura en viu. Des dels inicis del SEMICE, s’han utilitzat dos tipus diferents de paranys, els Sherman i els Longworth. Aquests dos models es diferencien per la seva forma i estructura, que els hi confereixen propietats diferents. Els paranys Sherman tenen forma de prisma rectangular, amb una entrada quadrada prou gran per la captura de les espècies de petits mamífers de mida més grossa. En canvi, els paranys Longworth presenten un túnel d’entrada de mida més petita, més atractiu per a les espècies més menudes, com ara les musaranyes, o les que utilitzen galeries, com serien els talpons. A causa d’aquestes diferències, a les estacions SEMICE s’alternen els dos tipus de paranys per tal d’obtenir una representació més acurada de la comunitat de petits mamífers.
Aquests dos paranys són els més utilitzats a tot Europa, i alguns estudis demostren que el seu funcionament en quant als resultats obtinguts és molt semblant. Tot i així, l’any 2019, amb la finalitat de conèixer més en profunditat el material i millorar la metodologia del SEMICE es va incorporar al Projecte SEMICE un nou model de parany, l’Heslinga. Aquest model comparteix la mateixa estructura que el parany Longworth, però més resistent, més barat i de color verd, de manera que es camufla molt millor que el color metàl·lic del Longworth.
Per l’estudi s’han utilitzat les dades de 15 estacions de seguiment SEMICE que s’han mostrejat amb la mateixa quantitat de paranys Sherman i Heslinga, disposats de manera alterna tal com indica el protocol. Les estacions es troben situades en diverses zones d’interès natural de la província de Girona, la majoria dins de Parcs Naturals, amb l’excepció d’una estació situada a la província de Barcelona, entre el P. N. del Montseny i el P. N. de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, al municipi de Sant Quirze Safaja. Les dades s’han aconseguit durant quatre anys de seguiment, entre el 2019 i el 2022 i han permès analitzar des del nombre de captures i recaptures, el nombre d’espècies capturades, la mida dels individus capturats i la mortalitat, igual que les incidències produïdes en funció del tipus de parany.
Nombre total d'individus capturats durant l'estudi per cadascuna de les cinc espècies més comunes de petits mamífers. En verd les captures en Heslinga i en gris les fetes en Sherman.
Els resultats obtinguts mostren que el parany Heslinga ha detectat més espècies que el parany Sherman, 11 i 8 respectivament. També ha obtingut més captures (el 63% de les captures s’han obtingut amb Heslinga) i més recaptures (59%). La mortalitat ha sigut molt baixa en els dos tipus de paranys, però les incidències si que han estat significativament més altes en els paranys Sherman, fet que permet confirmar que el model Heslinga té més fiabilitat de captura. El percentatge d’individus capturats per espècie va ser el mateix independentment del model de trampa. Tot i això, les diferències en el nombre d’incidències suggereixen que l’abundància de les espècies més comunes podria subestimar-se si s’utilitzessin únicament paranys Sherman.
Els resultats de l’estudi són prometedors i serveixen per confirmar que el model de parany Heslinga és una bona alternativa a tenir en compte de cara al futur del Projecte SEMICE ja que demostren que el parany Heslinga captura més espècies que el Sherman, té més èxit de captura i menys imprecisions durant el mostreig a banda dels diversos avantatges respecte el parany Longworth, essent l’Heslinga més resistent i durador, més econòmic i amb un millor camuflatge.