02.09.2013 Notícies BiBIO - Papallones

El web del CBMS ja mostra la distribució altitudinal de les espècies al conjunt de la xarxa

Lepidòpters

A partir d'ara, les fitxes de les espècies al web del CBMS incorporen, com a novetat, un gràfic on es mostren els canvis d'abundància al llarg del gradient altitudinal. Aquest gràfic s'ha construït amb les dades d'abundància (expressada com a nº exemplars/100 m de transsecte en un any) de tots els itineraris de la xarxa, tot agrupant-les en intervals altitudinals de 200 m. En total hi ha 11 intervals representats a la xarxa, des del primer a 0-200 m, fins el darrer a 2200-2400 m. Únicament tenim un forat a 2000-2200 m, interval pel qual no disposem de cap estació.

Els gràfics mostren l'abundància mitjana calculada a partir de les dades de totes les estacions que apareixen en un interval determinat, així com el rang d'abundàncies en el conjunt dels itineraris que hi ha en aquest interval. A mesura que tinguem més estacions i més anys, les corbes altitudinals lògicament seran cada cop més precises. Les mitjanes pels intervals de més alçada s'han hagut de calcular amb una mostra petita, perquè el número d'estacions per sobre dels 1000 m és reduït, però tot i així els gràfics són molt il·lustratius i reflecteixen prou bé les preferències altitudinals de les papallones catalanes.

Seguint aquest enllaç podeu consultar el gràfic de Pyronia thitonus una de les espècies més abundants.

Aprofitem aquesta notícia per comentar que recentment s'han actualitzat els gràfics de tendències poblacionals que apareixen a la fitxa d'algunes espècies. En aquesta actualització s'han utilitzat les dades del període 1994-2012 i s'han pogut calcular tendències per a 86 de les 180 espècies representades a la xarxa.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!