Què és el Banc de llavors del Vallès Oriental?
És un espai físic ubicat al Museu de Ciències Naturals de Granollers que servirà per conservar llavors a curt, mig i llarg termini i ha de permetre actuar com a còpia de seguretat de totes aquelles llavors que s’estan cultivant a la comarca i que per qualsevol problema o descuit podrien desaparèixer. D’altra banda, pot ser, també, un espai per estudiar, catalogar i promoure la reincorporació d’aquestes varietats al sector agrari i exercir de motor i agent de diversificació econòmica.
Cal un banc de llavors?
A finals del segle XX, i com a resultat d’una mal entesa intensificació de l’agricultura, la nostra comarca va estar a punt de perdre bona part de la seva biodiversitat agrícola. Aquest patrimoni, valuosíssim, s’havia anat acumulant durant segles, fruit del treball dels pagesos
per adaptar les varietats a les necessitats productives, a les demandes dels mercats locals i a l’elevada diversitat de paisatges i microclimes, però va quedar arraconat per un model productiu que prioritzava criteris com la producció o la uniformitat per davant del gust, la singularitat o l’adaptació al territori.
D’uns anys ençà, un grup de persones de la comarca va iniciar un treball de recerca i recuperació d’aquest patrimoni, i ha aconseguit salvar-ne una part rellevant.
Quins objectius té?
Catalogar, recuperar i difondre l’agrobiodiversitat de la comarca
Incrementar la presència de varietats tradicionals en el mercat agroalimentari
Àmbits de treball
- Posada en marxa i manteniment del banc de llavors
- Recerca i caracterització de les varietats locals
- Registre al catàleg de varietats locals d’interès agrari de Catalunya
- Multiplicació i divulgació
El proper dimarts 18 de novembre, a les 19.00 h, al Museu de Ciències Naturals de Granollers, tindrà lloc la presentació del Banc de llavors del Vallès Oriental, un projecte de recuperació i difusió de varietats locals en que hi participen diverses entitats de la comarca.