19.06.2017 Notícies BiBIO - Ratpenats

Descobreixen la importància dels grèvols centenaris en la cria dels ratpenats forestals

Quiròpters

En un dels boscs més madurs i ben conservats de Catalunya, a l’Albera, hi viu l’única colònia de cria del país de ratpenat de bigotis petit (Myotis alcathoe). Un estudi ha demostrat que els grèvols i la fusta morta són claus per la conservació d’aquesta espècie amenaçada. Els animals fan servir els nombrosos forats que crea el grèvol centenari per trobar els refugis més adequats per criar. A més, prefereix arbres i branques mortes, sovint amb més cavitats disponibles.

L’estudi, publicat a la prestigiosa revista Hystrix Journal,  ha estat promogut pel Paratge Natural de l’Albera, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya,  i realitzat pels investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers. El treball també ha estat una experiència transfronterera gràcies a la col•laboració amb el Conseil Général des Pyrénées Orientales de França. El resultat del projecte dut a terme entre el 2009  i el 2015 ha permès entendre la complexitat dels boscos madurs i la seva rellevància com a rebost de biodiversitat. A més, marca una clara línia de gestió en la que cal evitar tallar grèvols i deixar promoure la presència d’arbres vells i morts en peu. El bosc estudiat supera els 100 arbres morts en peu per hectàrea.

Catalunya cada cop té més bosc però actualment costa molt trobar boscos que en els darrers 100 anys no hagin estat explotats. El nostres rebosts de biodiversitat s’esgoten i davant l’imminent canvi climàtic cal reforçar les eines de gestió forestal per evitar empobrir dràsticament la nostra biodiversitat. Els ratpenats forestals, entre altres, actuen com a grans bioindicadors de l’estat de maduresa dels boscs.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!