14.12.2012 Notícies BiBIO - Ratpenats

Catalunya es converteix en referent dels quiropteròlegs del món

Quiròpters

Del 5 al 7 de desembre Granollers s’ha convertit en capital de la recerca de ratpenats o quiròpters del món. Quasi un centenar de persones de 24 països han assistit a l’International Symposium on the Importance of Bats as Bioindicators (ISIBB). Investigadors de l’Índia, Israel, Austràlia, Sèrbia, Costa Rica i un llarg etcètera han estat valorant el paper dels ratpenats com a indicadors de canvis globals provocats pel ser humà a la Terra.

Durant el congrés dut a terme al nou Museu de Ciències Naturals de Granollers s’han presentat dades de mortaldats de milers de ratpenats a Austràlia degudes a onades de calor de poques hores o extincions de poblacions senceres de ratpenats als Estats Units degudes a noves malalties. Científics del Regne Unit han presentat una xarxa social de monitoratge que compte amb més d’un miler de voluntaris. Aquesta xarxa es pretén que s’estengui per tota Europa.

L’exemple del canari que feien servir els miners per tal de veure si hi havia gas a la mina és l’exemple més clar del que representa un bioindicador. El que passi als animals passarà després als humans i els senyals que ens donen no els hauríem d’ignorar. Durant el congrés s’han donat diversos motius pels quals els ratpenats són un bon bioindicador (per exemple la seva estabilitat taxonòmica i el servei que fan a tot tipus d’ecosistemes, d’on també en són peces clau).

El congrés ha estat valorat amb una nota de 9,32 sobre 10 pels participants del simposi. Així doncs, ha representat un èxit tant per l'intercanvi d'informació entre investigadors com pel fet de donar a conèixer la petita ciutat de Granollers i el nostre petit país. A partir d’aquesta trobada es crearà una plataforma amb investigadors de tot el món per tractar de precisar millor les causes d’estrès i els indicadors que permeten detectar-les.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!