Lectures al Montseny: La darrera ascensió de Jacint Verdaguer vista sobre el mapa

  • 28 Maig 2022
  • tipus: ACTIVITAT
  • GENERAL
  • GRATUÏT
  • tarifa: GRATUÏTA
  • Sant Marçal del Montseny - Parking Les Ferreres
SESSIONS I RESERVES
Carregant sessions, espera si us plau...
- Les reserves s'obren 30 dies abans de la data de l'activitat
- Més informació a  info@mcng.cat

Itinerari comentat i lectura de textos

De Sant Marçal a Matagalls (Parc Natural del Montseny), amb l’escriptor i excursionista Bernat Gasull.

L’agost de 1901, Jacint Verdaguer, amb 56 anys, va pujar el cim del Matagalls acompanyat d’una colla de joves de la revista Joventut. Van partir el 17 d’agost de Sant Celoni fins a Santa Fe del Monseny, i d’allí, l’endemà, van pujar el Matagalls i van baixar fins a Viladrau. Aquesta seria la darrera excursió de muntanya que faria Jacint Verdaguer abans de la seva mort el 1902.

Seguim les passes del poeta tot recorrent un tram de l’excursió: el tros de Sant Marçal al cim del Montseny i tornarem a baixar pel mateix camí fins a Sant Marçal (no anirem cap a Sant Segimon ni Viladrau com van fer ells, a tot estirar fins a la Font de Matagalls si hi ha temps). Al llarg del recorregut es faran petites parades per explicar aquella ascensió i es contrastarà el recorregut damunt els mapes actuals de l’Alpina i un mapa militar fet per en Juli Serra el 1890 on hi surt el camí que va fer Verdaguer. Podrem veure sobre el paper com va ser aquella excursió, amb els camins antics. Les explicacions es basaran sobretot en la lectura de dos textos del mateix Verdaguer i de dos dels excursionistes que van acompanyar Verdaguer en aquella ascensió, Lluís Via i Anton Busquets.

També podrem veure què en deien les guies de l’època de l’ascensió al Matagalls, particularment la guia del Montseny i Guilleries del 1886 de n’Artur Osona, una mena de guia Alpina de l’època. També hi ha un mapa del 1886, molt més simple, associat a aquesta guia. Així mateix, ens fixarem en la toponímia que descriuen els dos viatgers, en un escrit posterior que va fer Verdaguer i en anècdotes i curiositats d’aquells fets.

Organitza: Centre de Documentació del Montseny amb motiu de l'exposició Alpina: mapes, literatura, paisatge. amb el suport de la Fundació Jacint Verdaguer

 

DURADA: L'ascenció és d'anada i tornar pel mateix camí. És llarga, de 2.30 h a 3.30 h.

PÚBLIC: Activitat recomanada a partir de 10 anys.

 

Fotografia: Diazda via flickr (CC BY 2.0)

AGENDA

Obert de dimarts a dissabte de 16 a 19 h i diumenges d'11 a 14 h.

Dilluns tancat al públic. Consulteu els festius tancats.

Benvinguts i benvingudes al MCNG

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!