(In)Visibles i (O)Cultes

  • del 09 Febrer 2023 al 09 Abril 2023
  • tipus: EXPOSICIÓ TEMPORAL
  • GENERAL
  • GRATUÏT
  • tarifa: GENERAL
  • Museu de Ciències Naturals de Granollers (edifici La Tela)

(In)Visibles i (O)Cultes és una exposició temporal que posa el focus sobre 24 dones científiques que, des de l’Antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI, han estat, per raó de gènere, silenciades, apartades o directament esborrades la història de la ciència.

La primera metgessa de la història, Peseshet (Egipte, 2.400 aC), l’astrònoma Aglaonice (Grècia, 200 aC) o la botànica, Blanca Catalana de Ocón ( Espanya, 1860-1904), entre moltes d’altres, han hagut  d’esperar molts anys o segles per recuperar la veu gràcies a un revisionisme històric amb perspectiva de gènere  que es va iniciar a la segona meitat del segle XX i que ha agafat un impuls imparable ja entrat el segle XXI. Per lluitar contra aquesta discriminació, el 2016 es va instaurar El Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència (11 de febrer) per tal de commemorar i reconèixer la trajectòria de totes aquelles dones que han contribuït a l’avenç de la ciència i la tecnologia. L’exposició és una invitació a descobrir i visibilitzar totes les dones que han fet aportacions a la ciència i a reivindicar el seu treball.

L’exposició és una producció original del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i ha estat comissariada per Mireia Alcaine. L’adaptació per a la itinerància ha estat promoguda per la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya.

Amb el pas de la exposició per Granollers, aquesta s’amplia amb el nom i explicació d’una investigadora més, la Granollerina Marta Estrada, una gran oceanògrafa i biòloga marina pionera en ser la primera dona espanyola en trepitjar l’Antàrtida i dur investigacions sobre el fitoplàncton, el gran pulmó marí.

Al Museu de Ciències de Granollers, aquesta exposició farà un pas més i fa una crida a totes aquelles investigadores a dur un objecte propi relacionat amb la recerca, una petita explicació de la persona i una foto de carnet.

 

Mireia Alcaine. Barcelona, 1971

Llicenciada en Història Moderna i Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona, treballa com a administrativa al Museu de Ciències Naturals de Barcelona i és, des de que té ús de raó, activista i lluitadora pels drets de les dones i la igualtat de gènere. Quan el Museu es plantejava la temàtica de l’exposició, la Mireia va desvetllar que feia temps que, en el seu temps lliure, treballava recopilant informació sobre dones oblidades per la història de la ciència. El llistat que havia elaborat i la informació que havia obtingut va ser la base per a l’exposició (In)Visibles i (O)Cultes que pretén posar al seu lloc les dones oblidades de la història de la ciència. 


 

AGENDA

Obert de dimarts a dissabte de 16 a 19 h i diumenges d'11 a 14 h.

Dilluns tancat al públic. Consulteu els festius tancats.

Benvinguts i benvingudes al MCNG

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!