Flors del Montseny

  • del 26 Agost 2021 al 26 Setembre 2021
  • tipus: EXPOSICIÓ TEMPORAL
  • GENERAL
  • GRATUÏT
  • tarifa: GRATUÏTA
  • Museu de Ciències Naturals de Granollers

Flors del Montseny és una exposició produïda pel Museu Etnològic del Montseny i forma part d’un treball de camp dut a terme els darrers anys per Joaquim Reberté (fotògraf) i Pere Barnola (especialista en botànica) en l’àmbit de la Reserva de la Biosfera del Montseny per tal de documentar les principals plantes d’aquest territori.

Entre el conjunt de les 40 flors exposades en destaquen algunes per la seva singularitat, com l’orquídia fantasma (Epipogium aphyllum), que només floreix quan les condicions climàtiques i ambientals són les més idònies; això vol dir que pot estar anys sense aparèixer. Hi ha algunes plantes endèmiques, com l’herba de sant Segimon (Saxifraga vayredana), que només s’ha identificat al Montseny i a les Guilleries. També hi trobareu una de les poques plantes carnívores del Montseny, la coneguda com a resplendor de la nit (Drosera rotundifolia). La mostra és una petita representació de plantes notables per la seva raresa i distribució geogràfica. En recull 40 de més significatives, amb imatges fotogràfiques per visualitzar-ne detalls i l’entorn on viu i un fitxa tècnica detallada. Hi ha dos endemismes locals, cinc endemismes o subendemismes catalans, vuit plantes molt rares a Catalunya, set de molt rares al Montseny i divuit que tenen el seu límit meridional de Catalunya al Montseny.

 

El Montseny hostatja un nombre important de plantes notables per la seva raresa i excepcionalitat, pel seu valor biològic i antropològic i per constituir un extrem de la seva àrea natural de distribució.

Fins i tot n’hi ha que són endèmiques, les quals únicament es troben en el massís o s’estenen només en territoris propers.

Aquesta singularitat és a causa de ser el conjunt muntanyós més enlairat del Sistema Costaner Català, el qual condiciona l’establiment de diversos estatges de vegetació, de rebre una forta influència marina per la proximitat de la Mediterrània sobretot amb la marinada que dona lloc a la formació de boires en els vessants superiors, de presentar contrasts forts entre els solells i les obagues i de tenir una gran diversitat de substrats des de granits i esquists fins a margues, calcàries i marbres.

Al mateix temps el relleu ha condicionat l’establiment d’una gran varietat d’indrets amb microclimes molt diferents, fet que ha permès l’existència de refugis biològics de gran interès sobretot per a les espècies més notables.

Tot plegat fa també que al Montseny hi creixin espontàniament més de 1.500 espècies de plantes vasculars.

Josep M. Panareda

Inauguració: 22 de setembre a les 18 h.

Amb reserva prèvia

AGENDA

Obert de dimarts a dissabte de 16 a 19 h i diumenges d'11 a 14 h.

Dilluns tancat al públic. Consulteu els festius tancats.

Benvinguts i benvingudes al MCNG

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!