Exposició: Fonts del Montseny

  • del 07 Març 2019 al 11 Maig 2019
  • tipus: EXPOSICIÓ TEMPORAL
  • GENERAL
  • GRATUÏT
  • tarifa: GENERAL
  • Museu de Ciències Naturals de Granollers

Una font és qualsevol surgència natural d'aigua que brolla del sòl, arranjada o no per l'home, és posar un recurs natural a l'abast de tothom.

Les fonts del Montseny són molt nombroses, però sabem quantes n'hi ha? En quines condicions? On estan ubicades? El seu estat? La qualitat de l'aigua que brolla? El Projecte Fonts del Montseny ha comptabilitzat quasi 800 fonts al massís, però el veritable encant no és la seva quantitat sinó la gran varietat. Hi ha fonts a gran altitud, altres a tocar les lleres, n'hi ha d'urbanes, d'agradoses, d'humitoses, generoses i romàntiques; algunes són perdudes, altres mig amagades. N'hi ha de captivadores, de juganeres, misterioses, portentoses i presumides...

Aquesta exposició produïda pel Museu Etnològic del Montseny mostra una selecció de les fonts del Montseny, amb texts originals d'Òscar Farrerons i fotografies d'Adrià Corella.

Avui en dia els dolls d'aigua de les fonts del Montseny es van aprimant mentre les construccions que les ennoblien es degraden. Des de fa dos anys, Oscar Farrerons i Adrià Corella, un arquitecte i un fotògraf estudiosos del massís, estan portant a terme un projecte de recuperació de la memòria de les fonts del Montseny que consisteix en la documentació dels brolladors montsenyencs i, simultàniament, en un treball de camp amb la ubicació georeferenciada, fotografies i la descripció. A hores d'ara ja han indexat quasi 800 fonts, que es poden consultar al Facebook "Projecte Fonts del Montseny".

Les fonts han estat un element del patrimoni cultural i natural destacat al Montseny. L'objectiu d'aquest projecte és rememorar la "cultura de la font": tradicions, costums i hàbits que es duien a terme amb les fonts com a protagonistes, i mantenir les nostres fonts en bon estat, lliures de bardisses o brutícia, per tal de conservar-les com una de les riqueses més grans del Montseny. El Projecte Fonts del Montseny vol preservar-les i recuperar el gaudi de les fonts. En aquesta societat de les presses i de l'aigua embotellada, és una feina heroica i necessària, és una tasca de tots: administracions i societat civil.

Entrada gratuïta.

Inauguració: 8 de març a les 19h

Sortida per conèixer les fonts de la vall de Santa Fe:
Diumenge 5 de maig al matí, inscripcions a partir de 15 dies abans de l’activitat al telèfon  al 93 870 96 51 de 9 a 14 h i de 16 a 19 h o a reserves@museugranollersciencies.org

AGENDA

Obert de dimarts a dissabte de 16 a 19 h i diumenges d'11 a 14 h.

Dilluns tancat al públic. Consulteu els festius tancats.

Benvinguts i benvingudes al MCNG

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!