30 anys comptant papallones

  • 18 Novembre 2023
  • tipus: ACTIVITAT
  • GENERAL
  • GRATUÏT
  • tarifa: GRATUÏTA
  • Teatre Auditori de Granollers
SESSIONS I RESERVES
Carregant sessions, espera si us plau...
- Més informació a  info@mcng.cat

Enguany celebrem els trenta anys del CBMS, el Programa de Seguiment de Papallones diürnes de Catalunya, Andorra i Balears. És per aquest motiu, que el dissabte 18 de novembre es durà a terme un acte a l’Auditori de Granollers. En aquesta trobada, hi estan convidats tots els voluntaris i voluntàries que han format part pel projecte, a més de col·laboradors, patrocinadors, científics i totes aquelles persones que han participat en algun moment en aquest programa de seguiment. 

Són 30 anys comptant papallones! Des de l'inici del projecte s'han comptat 3.265.197 papallones corresponents a 190 espècies. En el treball de camp hi han participat més de 335 voluntaris en 226 transsectes. El nombre total d'hores de mostreig acumulades és de 57.215 i els quilòmetres recorreguts 79.992.

Gràcies a aquesta àmplia xarxa actualment tenim una base de dades molt robusta que ens ha permès estudiar a fons les papallones de casa nostra, tant cada espècie amb la seva tendència com els canvis produïts en les comunitats i el medi. Aquestes dades han estat font de nombrosos estudis i publicacions científiques. El CBMS és a més a més una peça clau de la xarxa europea de seguiment de papallones que s’estén per més de 20 països, i és el programa de seguiment de fauna més longeu de la Mediterrània.

D’altra banda, és a Catalunya un dels puntals del seguiment de biodiversitat que conjuntament amb altres projectes s’agrupa en el grup de recerca BiBio (Biodiversitat i Bioindicadors) allotjat al MCNG. 

 

PROGRAMA DE L'ACTE

10 h – Arribada (hi haurà servei de bar)

11 h - Benvinguda a l’acte: Alba Barnusell Ortuño (Alcaldessa de Granollers), Anna Estella (Subdirectora General de persones i natura de la Generalitat de Catalunya), Joana Barber (Cap del Servei de Gestió de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona) i Toni Arrizabalaga (Director del MCNG)

11:30 h -  Com va començar el CBMS? Per Cristòfol Jordà

11:45 h - Presentació tècnica del projecte, per Constantí Stefanescu

12:00 h - El CBMS en el marc europeu, per Cristina Sevilleja

12:15 h - La importància del CBMS dins l'Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, per Sergi Herrando

12:30 h - Visió científica del CBMS, per Dani Oro 

12:45 h - Vivència d'una voluntària històrica, per Agnès Batlle

13 h - Piscolabis i tast de Vi Volaina a càrrec de Celler Credo

14 h - Finalització de l'acte

AGENDA

Obert de dimarts a dissabte de 16 a 19 h i diumenges d'11 a 14 h.

Dilluns tancat al públic. Consulteu els festius tancats.

Benvinguts i benvingudes al MCNG

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!